RESULTATERFINANS

Reddet av Flatland-effekten

IT-indeksen falt i takt med det øvrige markedet mandag. Unntaket var Merkantildata og PC-Systemer som fikk drahjelp av positiv omtale i Halvard Flatlands TV-show "Fredagsbørsen"

Eirik Flaa
27. apr. 1998 - 18:59

Negativ utvikling i hele Skandinavia gjorde sitt til nedgang også på Oslo Børs mandagen, hvilket også gjorde utslag for IT-indeksen som svekket seg med 1,6 prosent til 1518,77 poeng. Totalindeksens fall var på 2,17 prosent til 1381,50 poeng.

Fallet i IT-indeksen var ikke uten unntak, både PC-Systemer og Merkantildata var opp tirsdag. Fellesnevneren for de to selskapene er at begge fikk omtale i Halvard Flatlands TV-program Fredagsbørsen. I programmet ble PC-Systemer trukket fram som kjøpskandidat, mens Tom Adolfsen var gjest i studio for å fortelle om den store hemmeligheten bak Merkantildata-suksessen.

- Det er gått mange små poster i disse selskapene noe som kan tyde på at småsparerne har vært frampå, sier en analytiker til digi.no.

For PC-Systemers del ga det også en effekt at selskapet annonserte Per A. Boassons avgang som administrerende direktør. Ny administrerende direktør blir Tom Scharning fra Digital, og ledelsen holdt en pressekonferanse for å presentere den nye ledelse - en oppmerksomhet som i stor grad ble brukt til å snakke om den elendige børsverdien på selskapet.

Hendelsene gjorde PC-Systemer til mandagens desiderte børsvinner med en oppgang på 10,2 prosent til 23,70 kroner. Merkantildata havnet noe lenger ned på lista med en oppgang på 1,4 prosent til 427 kroner.

På taperlisten var det Tandberg Television som dominerte. Aksjen falt med 4,9 prosent til 98 kroner.

- Det var nok mange som ble skremt da denne lå i 108 kroner, sier en analytiker om selskapet som prises svært høyt på rosenrøde framtidsutsikter.

Flere av de tunge selskapene i IT-indeksen falt tirsdag. Visma endte ned 4,1 prosent til 5,85 kroner, mens Kitron som leverte dårlige kvartalstall endte ned 4 prosent til 120 kroner. Tyngst veide likevel nedgangen i Netcom, som endte ned 2,4 prosent til 205 kroner.

- Aksjen har lenge flytt på oppkjøpsrykter, men ledelsen har tydelig vært bekymret for inkonsistensen av prisingen i forhold til kommende kvartalstall og gitt markedet signaler om dette, kommenterer analytikeren.

Nedgang til tross, omsetningen på Oslo Børs var skyhøy mandag noe som delvis skyldtes enorm omsetning av Hydro-aksjer. Tilsammen skiftet aksjer og grunnfondsbevis for 3,2 millarder kroner eiere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.