Reddet livet med e-post

En lege i Boston brukte e-post til å fortelle en sjømann som seilte alene hvordan han skulle operere seg selv, opplyser AP. Dette reddet sjømannens arm, og sannsynligvis også han liv.

Sjømannen fikk mulighet til å fullføre en etappe i en "verden rundt alene"-regatta, og kom trygt i havn i Cape Town, Sør-Afrika på mandag, foran fire av de fjorten andre deltakerne.

-Når man snakker om å utføre medisinske inngrep med fjernkontroll, er dette en episode verdt å huske, sier Dr. Daniel Carlin til Boston Globe. Dr. Carlin er spesialist i infeksjonssykdommer, og forrige uke mottok han en e-postmelding fra den russiske seileren Viktor Yazykov. I meldingen sto det: "Min venstre albue ser ikke god ut. Noen gule flekker i midten av det røde, og den føles livløs. Venter på din hjelp."

Morgenen etter, da seilerens solcelledrevne e-post var slått på igjen, skrev han videre: "All huden er glinsende og skinnende hvit. Det er som en pute med væske inni."

Carlin visste at Yazykov hadde en byll som kunne sprekke under huden, og utløse en dødelig infeksjon. Så han sendte seileren en melding om hvordan han trinn for trinn skulle skjære i, og drenere byllen med instrumenter han hadde ombord.

Yazykov tok altfor mye smertestillende midler etter operasjonen, og det førte til at blodet ikke koagulerte og etterlot ham sittende blødende på gulvet i kabinen. Men doktor Carlin løste det problemet også, ved å gi seileren nye instruksjoner om hvordan han skulle stoppe blødningene.

"Armen er bedre. Veldig takknemmelig til doktor" skrev Yazykov i sin siste e-post til Carlin.

Til toppen