Rediger Picasa-bilder med nettleseren

Bildetjenesten har fått teknologi fra ett av Googles nyeste oppkjøp.

Rediger Picasa-bilder med nettleseren

Bildetjenesten har fått teknologi fra ett av Googles nyeste oppkjøp.

Google kjøpte i mars i år selskapet Picnik, som siden 2005 har tilbudt en webtjeneste hvor brukerne kan redigerer sine bilder direkte i nettleseren, uten å måtte installere annen programvare på pc-en. Oppkjøpet må anses en klar forberedelse til Chrome OS, Googles kommende operativsystem hvor det ikke vil være mulig å installere vanlig programvare.

Men Picnik kan også være nyttig for dagens pc-brukere. I går ble nemlig teknologien integrert med Googles Picasaweb-tjeneste, noe som gjør det mulig for dagens Picasaweb-brukere å redigere og tilpasse bildene sine direkte i nettleseren.

Det meste av funksjonaliteten som er tilgjengelig i gratisversjonen av Flash-baserte Picnik, er ikke så oppsiktsvekkende. Betaler man, får man derimot tilgang til mange morsomme effekter.

Redigering i Picnik
Redigering i Picnik

Men for de fleste brukerne ville nok en løsning som HTML5-baserte Darkroom være like egnet. Den er i alle fall mer i tråd med Googles om å unngå plugins der det er mulig.

Darkroom krever ikke Flash, laster langt raskere, men tilbyr likevel funksjonalitet som justering av eksponering, lysstyrke, kontrast, hvitbalanse, lysnivåer, fjerning av røde øyne og beskjæring.

Redigering i Darkroom
Redigering i Darkroom

Ulempen med Darkroom er at det ennå dreier seg om et uferdig produkt som krever støtte for funksjonalitet som ikke alle nettleser tilbyr i dag. Den er likevel et spennende eksempel på hva som kan gjøres uten at nettleseren må være utstyrt med plugins. Dette er ikke minst aktuelt på enheter hvor pluginstøtten er dårligere enn støtten for HTML5.

På denne siden finnes det ytterligere hundre HTML5-eksperimenter. Samtlige skal fungere i Google Chrome, men mange fungerer også fint i flere andre nettlesere.

    Les også:

Til toppen