Redning av Corel utløser ny etterforskning av Microsoft

Microsoft reddet Corel fra konkurs i fjor. Siden har Corel trappet ned Linux-engasjementet og omfavnet .Net-strategien. Det har utløst ny etterforskning fra USAs justisdepartement.

Microsoft reddet Corel fra konkurs i fjor. Siden har Corel trappet ned Linux-engasjementet og omfavnet .Net-strategien. Det har utløst ny etterforskning fra USAs justisdepartement.

Den kanadiske programvareleverandøren Corel var på konkursens rand i fjor høst. Konkursspøkelset forsvant i begynnelsen av oktober da Corel kunngjorde et partnerskap med Microsoft, som blant annet innebar en kapitalinnsprøyting på 135 millioner dollar.

Siden har Corel lagt satsingen på egen Linux-distribusjon ut til salg, og kunngjort at den videreutviklingen av nøkkelproduktene WordPerfect Office Suite og Corel Graphics Suite vil tilpasses Microsofts .Net-plattform. Begge disse pakkene vil fortsatt utvikles i Linux-baserte versjoner. Det er bare Corels utgave av Linux-operativsystemet, spesielt tilpasset vanlige brukere, som selskapet ønsker å kvitte seg med.


Investeringen på 135 millioner dollar ble ordnet slik at Microsofts aksjer ikke har stemmerett, skriver Wall Street Journal. Derfor falt den utenfor de amerikanske myndighetenes rutiner for klarering av oppkjøp, i motsetning til den 1,1 milliarder dollar store i økonomisystemleverandøren Great Plains Software Inc som ble kunngjort i desember, og som etterforskes parallelt med investeringen i Corel.


Etterforskningen av Microsofts engasjement i Corel ble innledet for tre uker siden, da Microsoft ble pålagt å overlevere alle interne dokumenter relatert til forholdet til Corel. Microsoft sier de retter seg etter anmodningen. Amerikanske medier har ikke lykkes å få justisdepartementet i tale, men antar at etterforskningen har vært utløst av frykt for at Microsofts investering i en konkurrent kan bidra til å minste konkurransen innen standard programvare for PC-er.

I forbindelse med etterforskningen av Microsofts investering i Corel har myndighetene bedt om å få overlevert dokumenter fra verktøy-leverandøren Borland Corporation. I 1999, under navnet Inprise, inngikk Borland et forlik med Microsoft for å løse en gammel lisensstrid. Forliket tilførte Borland 100 millioner dollar i kapital, og ga Microsoft en eierandel på ti prosent.

Initiativet til etterforskningen av Microsoft for forholdet til Corel ble tatt av Joel Kleins etterfølger som departementets antitrustsjef, Douglas Melamed. Joel Klein holdt en høy profil under monopolsaken mot Microsoft. Melamed ble utnevnt av Clinton-regjeringen da Klein sa opp stillingen i fjor høst. Det antas at Bush-regjeringen vil erstatte Melamed med Charles James som hittil ikke har gitt annet enn vage signaler om at han er skeptisk til å dele opp Microsoft. Det er ikke klart når James vil utnevnes formelt.

Til toppen