Redselen for ikke å duge

Jeg, som i følge eget visittkort er kreativ, rammes av og til av redselen for ikke å duge. Av og til av nysgjerrighet. Av og til av pliktfølelse. Da kjøper jeg en bok om kreativitet.

Jeg, som i følge eget visittkort er kreativ, rammes av og til av redselen for ikke å duge. Av og til av nysgjerrighet. Av og til av pliktfølelse. Da kjøper jeg en bok om kreativitet.

Jeg holder på med en sånn nå. Boken hevder at det er mulig å fremprovosere kreativitet. Metoden er ikke akkurat revolusjonerende. Zen-munker og flow-disipler vil kjenne igjen gåsa på gangen:

Først setter du deg et krysstallklart mål: Jeg SKAL greie å få festet dette reservehjulet på bilen, selv om jeg nettopp sparket alle fire hjulboltene ned i elven der nede.

Dernest prøver du alt du kan å løse problemet: Er det langt til nærmeste bilverksted? Hva om jeg tar et tau og surrer felgen fast til navet? Ståltråd – hvor finnes det ståltråd? Antennen! Går det kanskje an å lime på hjulet? Hva med å stanse en bil – hvis det kommer en bil da – og så rappe fire hjulbolter mens sjåføren ser en annen vei?

Når du har holdt på å være kreativ alt du kan og så lenge at du er blitt sliten av det, sier boken at du skal gå og legge deg. Sove på det – eller i hvert fall slappe av. (Ta deg en røyk!) Dermed kobles underbevisstheten din inn. - Den er mer kreativ enn overbevisstheten. Den oppsøker og setter sammen kunnskap fra bortgjemte kroker i din egen hjerne. Den forsøker seg på nytt og på nytt. Og vips! Eureka! Ta én hjulbolt fra hvert av de andre hjulene, slik at hvert hjul er festet med tre bolter.

Denne lange innledning for å si noe websiter som ikke likner på nettbanker, commerce-siter og kampanje-siter. Siter som krever at du anstrenger seg. Siter som likner på kunst. Som kanskje er kunst. Siter som du må bruke litt tid på. Men som til gjengjeld gjør noe med deg. Premiérer deg. Som en god film eller en god bok.

The Future Looms er en sånn site (pekeren finner du nedenfor).The Future Looms foregår i Batley. Den en gang så stolte spinneribyen Batley, nord i England.

The Future Looms startet med at Sadie Plant skrev et essay om kvinners forhold til teknologi, og fortsatte som et prosjekt hvor fotokunstnerne Alicia Felberbaum og Roshini Kempadoo og forfatteren Fiona Russell reiste til byen Batley. Her spant de tråder, gravde de i arkiver, vevde de bilder, utforsket de kvinners forhold til teknologier – tekstilindustrien og informasjonsteknologien.

Hvis du likner litt på meg, vil du oppleve The Future Loom som stor kunst. Kicket – premien – er nostalgi. The Future Looms er trist og vakker, den lengter tilbake til lenge før datamaskiner, globalisering og Internett.

Om det er verdifullt?

Ja!

Fyll vin i glasset og Shockwave 7.0 i nettleseren. Skriv http://adac.artec.org.uk/futurelooms/cells/HOME.HTM i adressevinduet ditt.

Sett av en time eller to.

Til toppen