Reduser minnebruken til Firefox

Mange er plaget av minneforbruket til Firefox-nettleseren. Her er en enkel løsning:

Mange er plaget av minneforbruket til Firefox-nettleseren. Her er en enkel løsning:

Når man åpner mange websider samtidig i Firefox, økes nødvendigvis minneforbruket tilsvarende. Dessverre er ikke nettleseren så veldig flink til å rydde opp etter seg. Dette betyr at minneforbruket ikke synker som forventet når brukeren lukker vinduene med websidene igjen. Etter hvert kan dette bli et problem, spesielt på maskiner med lite tilgjengelig minne. Den eneste løsningen har vært å starte nettleseren på nytt.

Nylig ble det på denne siden publisert en mulig løsning på problemet. Den reduserer ikke minnelekkasjene, men tilbyr en mer praktisk måte for redusere minnebruken ved behov. I stedet for å måtte starte nettleseren på nytt, er det tilstrekkelig at nettleservinduet minimeres, for så å maksimeres igjen. Dette er uansett noe mange bruker gjør stadig vekk.

Metoden sørger for at Firefox, når den er minimert, vil bruke langt mindre minne, kanskje så lite som 10 MB. Resten skrives til harddisken.

Selv om man da skulle tro at det ville ta veldig lang tid å maksimere nettleseren igjen, virker det ikke som om det tar noe særlig lenger tid. Dessuten er minneforbruket langt lavere etter en slik minimering/maksimeringsrunde enn før det ble gjort.

Metoden for å få Firefox til å oppføre seg slik, er enkel:

  • Skriv "about:config" i adressefeltet til nettleseren.
  • Høyreklikk på siden som åpner seg og velg New/Ny -> Boolean
  • I boksen som spretter opp, skriv inn "config.trim_on_minimize" og klikk Enter.
  • Velg verdien "True" og klikk Enter på nytt.
  • Start Firefox på nytt
Til toppen