BEDRIFTSTEKNOLOGI

Refser tiltaksplan mot dataspill

Statens filmtilsyn refser regjeringens tiltaksplan mot voldelige, interaktive dataspill. - Dataspørsmålet er blitt gjort til ren politikk, og da er ikke lenger de faglige synspunktene interessante, sier direktør Tom Løland i Statens filmtilsyn

10. sep. 2003 - 14:45

På en pressekonferanse i Oslo onsdag presenterte kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) og barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) regjeringens tiltak mot voldelige dataspill.

    Les også:

- Vi ser på muligheten for å regulere detaljomsetningen ved en eventuell konsesjonsordning og vi kan også tenke oss at kontrollen med dataspill skal ligge under Statens filmtilsyn, sier Svarstad Haugland, som understreker at en arbeidsgruppe fortsatt jobber med den endelige sluttføringen.

Tom Løland i Statens filmtilsyn var ikke informert om regjeringens planer om å la dataspill, på samme måte som filmer- og videospill, bli et nytt sensurobjekt for filmtilsynet.

- Statens filmtilsyn er ikke informert. Dessuten er dette stikk i strid med det som er forespeilet bransjen, hevder Løland.

Løland mener videre at regjeringen synes å legge seg på tvers av det som er fagmiljøets oppfatning av saken.

- Det som ble sagt fra politisk hold: At prøveordningen der et selvreguleringssystem med innholdsmerking og merking av anbefalt aldersgrense skulle vare i to år og da evalueres, er brutt, sier Løland. - Bare et halvt år er gått, sier han oppgitt.

I begrunnelsen for de nye tiltakene fra regjeringens side blir det sagt at bransjen ikke er varsomme nok i salget av dataspill til barn.

- Bransjen tøyer grensene og vi stoler ikke på merkeordningen, sier Laila Dåvøy til NTB.

Svarstad Haugland sier at området med de voldelige, interaktive spillene er et forsømt område.

- Vi vet at halvparten av barn i alderen 8 til 15 år spiller dataspill over en time hver dag. Da må vi også beskytte dem mot voldelige dataspill, sier hun.

- De som har forsket på disse dataspillene, sier at de ikke er så farlige som folk vil ha det til. I de fleste filmene går det fram at det er lek, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.