JUSS OG SAMFUNN

Regelbrudd bak svensk domenehavari

Sykdom, dårlig dokumentasjon og slurv får skylda.

16. nov. 2009 - 08:49

Det gikk fryktelig galt under en oppgradering av sonefilen som styrer svenske domenenavn i forrige måned.

Stiftelsen för internetinfrastruktur gjorde alle .se-domenenavn utilgjengelige i opptil to døgn.

- Underbemanning, elendig dokumentasjon og en advarsel som ble ignorert. Domenehavariet skyldes en serie regelbrudd, skriver ComputerSweden.

Sykdom medførte at den endrede sonefilen kun ble manuelt testet av én tekniker, ikke to uavhengige, slik reglene krever.

- Arbeidet var planlagt, så i ettertid kan man si at det ville vært mye smartere å ha utsatt oppgraderingen, sier leder av den svenske domenestiftelsen Danny Aerts til ComputerSweden.

Manglet punktum

Tabben som senket hele det svenske toppnivådomenet skyldtes et manglende punktum i sonefilen som ble sendt ut. Det medførte at samtlige 900.000 svenske domenenavn feilaktig fikk et ekstra sett «.se» på slutten av nettadressen.

- Ett enkelt punktum feil kan gjøre det. Men selv om selve feilen var en programmeringsfeil, så var det en serie test- og rutinebrudd som gjorde det mulig, fortsetter Aerts.

En intern alarm advarte om at alle svenske domener var i ferd med å endres. Etter en manuel sjekk, der vedkommende som kontrollerte konfigurasjonen ikke oppdaget det manglende punktumet, ble den feilaktige sonefilen sendt ut, skriver ComputerSweden.

Den interne dokumentasjonen av oppgraderingen skal dessuten ha vært svært mangelfull.

Blant annet manglet beskrivelse av endringene og informasjon om hvordan oppgraderingen kunne stoppes dersom noe gikk galt.

Det skal ha gått ti år siden en lignende feil sist skjedde, ifølge det svenske domeneorganet, som nå tar grep for å unngå tilsvarende tabber i fremtiden.

Organet har besluttet å forsterke bemanningen på bakgrunn av hendelsen. I tillegg har to eksterne konsulentbyråer blitt engasjert for å granske havariet.

    Les også:

|

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.