Registrerer seg til beskyttelse

Internasjonaliseringen innenfor mobil og Internett gjør at Telenor jobber bevisst for å beskytte egne varemerker og tjenester. Ikke bare registreres de faktiske navnene, men også domener som ligger nært opptil varemerkene.

Internasjonaliseringen innenfor mobil og Internett gjør at Telenor jobber bevisst for å beskytte egne varemerker og tjenester. Ikke bare registreres de faktiske navnene, men også domener som ligger nært opptil varemerkene.

Telenor Mobile Communications har blant annet valgt å legge inn domenebeskyttelse for Zalto.com-domenet for å unngå misbruk, ved å registrere domener som er til forveksling lik. Kommunikasjonsdirektør Dag Vangsnes sier til digi.no at for produkter der Internett er en viktig del, vil domeneregistreringen gjerne skje før navnet på produktet er spikret.

- Vi har registrert "com", "net" og "org" domene av "zaltoz" for å beskytte "zalto", bekrefter Vangsnes overfor digi.no.

For Telenor Mobile Communications som i stor grad arbeider mot internasjonale markeder er ledige domener avgjørende for hvilke navn nye produkter og tjenester får.

Gode eksempler på det er "zalto.com" og "djuice.com", som er henholdsvis en kontantkorttjeneste og en Internett-portal. Ordene betyr i seg selv ikke så mye, men skal bygges opp som internasjonale tjenester.

I slike tilfeller er det like naturlig for Telenor å registrere ulike nasjonaldomener, som "no", "dk", "co.uk" og så videre.

Vangsnes bekrefter at det er gjort når det gjelder disse to varemerkene.

- Dette henger i hop. Et varemerke knyttet til Internett gjør det nødvendig å skaffe oss domenet. Det er liten vits å å lage en vare om en ikke kan få tak i domenet.

Vangsnes sier at domeneansvaret for dette i selskapet er desentalisert til de enkelte enhetene, men at selskapets ledelse har hånd om de sentrale domenene.

Om Telenor Mobile Communications er redd for sine tjenester, kan det virke som Nextra (ex-Telenor Online og Telenor Nextel) er det samme for sitt eget selskapsnavn. Selskapet har registrert 11 ulike "com"-versjoner av navnet ut over selve "Nextra", som for eksempel "mynextra", "nextraworld" eller bare "nekstra".

Informasjonskonsulent i Nextra, Eirik Øystad sier til digi.no at selskapet registrerer domener både for å beskytte sine egne varemerker men også med tanke på fremtiden.

- Nextra har en portefølje på 50 domener som vi har valgt å skjerme for å beskytte eget varemerke, men også med tanke på fremtidig bruk.

Et eksempel på det er "Nextra" som ble registrert allerede i 1997 som navn på et konkret produkt. Men da Telenor planla å ekspandere sin Internett-virksomhet til flere land viste det seg vanskelig å gjøre det med "Nextel"-navnet som var opptatt, blant annet i USA av et mobilselskap. Da var det bare å grave i porteføljen etter dugelige navn som kunne brukes i flere land og sørge for å registrere det. Det endte med "Nextra" som allerede var regisrert.

Domenet er i dag registrert i 12 europeiske land med nasjonenes egne domener, foruten at det er registrert under de tre internasjonale toppdomenene "com", "net" og "org".

Telenor Media har på sin side posisjonert seg med flere domener som lenker til gule sider på Internett, blant annet tallkombinasjonene "11838.com", "118europe.com" og "118eu.com". Selskapet rakk derimot ikke å registrere "opplysningen.com". Det ble okkupert av DigitalContact International ASA 4. desember 1998, mens Telenor Media registrerte "net" og "org"-domenene først 7. mai 1999. Derimot har Telenor skaffet seg "no"-domenet av opplysningen som eies av Telenord datterselskap, Opplysningen AS.

Domene-registreringer:
Telenor Mobile Communications:

ZALTO.COM

ZALTO.NET

ZALTO.ORG

ZALTOZ.COM

ZALTOZ.NET

ZALTOZ.ORG

ZOKO.COM

PORTALO.COM

SCANSURF.COM

LISBET.COM

STEDET.COM

MELDING.COM

KUNDESERVICE.NET

MOBILPOST.COM

DEPESJE.COM

MOBILSVAR.COM

09000.NET

MOBILINFO.COM

VARSEL.COM

BESKJED.COM

MOBILFAX.COM

DJUICE.ORG

PROFFINFO.COM

NYHETSBREVET.NET

UMBRACO.COM

Nextra:

NEXTRADOMAINS.COM

NEXTRADOMAINS.NET

NEXTRAWORLD.COM

MYNEXTRA.COM

CANALNEXTRA.COM

TJUGUKRONER.NET

NEXTRAONLINE.NET

EURIGO.COM

NEXTRACHANNEL.COM

NEXTRAVISION.COM

THENEXTRACHANNEL.COM

MAESTROJAKES.COM

NEKSTRA.COM

NEXTRA-ONLINE.NET

NORGESURF.NET

NORGESSURF.NET

NORGESSURF.COM

NORGESURF.COM

Telenor Media:

BEDRIFTSKATALOGEN.COM

MEETAT.NET

MEETAT.ORG

GULEHANDEL.COM

118EU.COM

KONTORIET.ORG

SKAUGE.COM

118EUROPE.COM

INFO-PORTAL.NET

RETTPAANETT.COM

11838.COM

MEETAT119.COM

ALLO-RUSSIA.COM

OPPLYSNINGEN.ORG

OPPLYSNINGEN.NET

MIDISTRITO.COM

Kilde: Internett

Til toppen