BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Regjeringen boikotter IT-Fornebu

- Med unntak av Kirke-,undervisnings- og forskningsdepartementet er det ingen i Regjeringen som vil snakke med oss, sa sekretariatsleder Per Morten Vigtel i IT-Fornebu i et foredrag i Oslo tirsdag.

Eirik Rossen
29. sep. 1998 - 17:45

Vigtel pekte på det han oppfatter som et misforhold mellom vedtak i Stortinget og Regjeringens praktiske arbeid med IT-Fornebu.

- Det går svært tregt. To ganger har det vist seg at det er et stort flertall i Stortinget for å bygge et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. I vår presiserte Stortinget at det var om å gjøre å komme i gang så fort som mulig, helst innen januar 1999. Nylig uttalte Nærings- og handelsminister Lars Sponheim til Adresseavisa at det ville ta et års tid. Men til oss vil han ikke si noe.

Vigtel forventer en ny debatt om IT-Fornebu i forbindelse med behandlingen av neste års statsbudsjett.

- Det er viktig å diskutere rollefordelingen mellom oss private og det offentlige, understreket Vigtel. - Vi kan ikke gå så langt som til å styre utdanningen. Vi sier ja til å stille opp ved en flytting av Institutt for informatikk fra Blindern til Fornebu. Men beslutningen om hvorvidt dette skal gjøres, må tas av Staten i samarbeid med universitetet.

Uansett hva Staten gjør, vil det skje noe med IT-Fornebu fra 1. januar 1999.

- Da vil det etableres et multimedialab hos Telenor, i et samarbeid der også Bedriftsøkonomisk institutt (BI) og Sintef er med. BI har inngått avtaler om fjernundervisning med bedrifter som Kværner, Jotun, Statoil og Hydro, slik at vi får et stort volum på dette helt fra starten av.

For en uke siden var Vigtel med på å åpne et første skritt mot en digital høyskole, da førskolelærerelever i Vadsø fikk et fjernundervisningstilbud fra høyskolen i Alta. 1. oktober starter et liknende prosjekt i Narvik.

- Vi har mottatt henvendelser fra tretti kommuner som ønsker å etablere et samarbeid med IT-Fornebu. Vadsø vil være pilotkommune for oss, med tanke på flere prosjekter innen distribuert undervisning. Dette vil bidra til å gjøre Vadsø til en drivkraft for IT i Finnmark. Dette er en del av den regionale profilen til IT-Fornebu, å teste ut måter å gjennomføre ting på i Norge.

En viktig milepæl blir en nettverkskonferanse 12. oktober, som skal samle fylkes- og kommunale myndigheter i Vadsø, Kirkenes, Hammerfest og Alta, samt lokale næringsinteresser.

- Finnmark ser ut til å være området der det er størst interesse for IT-Fornebu, sa Vigtel.

Noen timer etter at Vigtel hadde holdt dette foredraget, kom meldingen om at Det akademiske kollegium ved Universitetet i Oslo har vedtatt ikke å flytte Institutt for informatikk til Fornebu.

Vigtels foredrag kom på et seminar organisert av Ide- og debattforum. Rett før han besteg talerstolen, hadde forsamlingen debattert et mer visjonært foredrag av Fred Olsen. Under denne debatten kom det fram ulike synspunkter fra hovedfagsstudenter ved Institutt for informatikk. Knut Yrvin betegnet IT-Fornebu som et "smart tiltak", mens Andreas Nedgaard mente at informatikkstudentene trengte den faglige bredden på Blindern og mente det var galt å flytte dette miljøet til Fornebu.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.