JUSS OG SAMFUNN

Regjeringen fjerner krav om ODF

Full seier for Microsoft.

Fornyningsminister Rigmor Aasrud (Ap) reverserer nå forgjengerens politikk og slipper Microsofts dokumentformat inn i varmen.
Fornyningsminister Rigmor Aasrud (Ap) reverserer nå forgjengerens politikk og slipper Microsofts dokumentformat inn i varmen. Bilde: Per Ervland
19. mars 2013 - 09:42

Daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) innførte i 2007 krav om bruk av Open Document Format (ODF) for redigerbare dokumenter i staten. To år senere ble dette utvidet til hele offentlig sektor.

Politikken til Røys var utformet for å stanse monopolet til Microsofts Office-pakke og Word, men dette er nå reversert av hennes etterfølger.

Den såkalte referansekatalogen for IT-standarder i offentlige sektor er revidert i flere omganger. Fredag ble den endret igjen, da ny forskrift ble dunket igjennom av Kongen i statsråd.

Regjeringen vedtok å sløyfe kravet om bruk av ODF. I forskriften er dette nå erstattet med et krav om at offentlige virksomheter plikter å kunne ta imot «de vanlige dokumentformatene som ODF og OOXML».

– Det kom noen innvendinger på forslaget om å fjerne ODF som obligatorisk standard for redigerbare dokumenter. Innvendingene har ikke blitt ilagt avgjørende vekt.

Det fastslår fornyingsminister Rigmor Aasrud i sin resolusjon.

Dermed er det fritt fram for bruk av OOXML i hele offentlig sektor igjen. Endringen er en full seier for Microsoft, som lenge har kjempet for at deres dokumentformat skulle få slippe inn i varmen.

OPPDATERT 22. mars: Difi avviser at det er «fritt frem». I et leserinnlegg ønsker de å nyansere opplysningene som fremgår av denne artikkelen. Det er bare redigerbare dokumenter som er omfattet.

digi.no har i flere artikler dokumentert at Microsofts norgessjef Hege Skryseth at avholdt lukkede møter med statsråden, der nettopp standardiseringsarbeidet har vært tema.

– Setter Norge tiår tilbake

Petter Reinholdtsen som leder NUUG (Norwegian Unix User Group) er sterkt kritisk til endringen. Brukerforeningen er blant de som tidligere har protestert mot forslaget i høringsrunden i fjor høst.

– Ved å fjerne ODF som obligatorisk format ved publisering av redigerbare dokumenter setter en Norge tiår tilbake, skriver Reinholdtsen i et blogginnlegg.

Offentlige etater kommer nå til å gå tilbake til kun å publisere dokumenter på et av de mange formatene til Microsoft Office, hevder NUUG-lederen.

– Alle som ikke aksepterer bruksvilkårene til Microsoft eller ikke har råd til å bruke penger på å få tilgang til Microsoft Office må igjen basere seg på verktøy fra utviklerne som er avhengig av å reversutvikle disse formatene, fortsetter han.

Alle andre leverandører enn Microsoft får en ulempe, ifølge Reinholdtsen, som beskriver problemstillingen slik:

– I og med at ISO-spesifikasjonen for OOXML ikke komplett og korrekt spesifiserer formatene til MS Office (men er nyttige å titte i når en reversutvikler), er en tilbake til en situasjon der en ikke har en fri og åpen standard å forholde seg til men i stedet må springe etter Microsoft.

digi.no har stilt Fornyningsdepartementet flere spørsmål i anledning den nye forskriften.

Les også: Derfor fikk OOXML grønt lys

E-faktura i kommunene

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

På fredag vedtok regjeringen også pålegg om at landets kommuner må kunne ta imot e-faktura på standardformatet EHF. Leverandørene blir også pålagt å sende sine e-fakturaer på det samme formatet. Kravet vil gjelde fra 1. januar 2015.

Statlige etater har vært underlagt det samme kravet siden 1. juli 2012. Fra og med i dag vil også leverandører til statlige forvaltningsorganer bli pålagt å sende sine elektroniske fakturaer i EHF-formatet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.