Regjeringen fjerner krav om ODF

Full seier for Microsoft.

Regjeringen fjerner krav om ODF
Fornyningsminister Rigmor Aasrud (Ap) reverserer nå forgjengerens politikk og slipper Microsofts dokumentformat inn i varmen. Bilde: Per Ervland

Daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) innførte i 2007 krav om bruk av Open Document Format (ODF) for redigerbare dokumenter i staten. To år senere ble dette utvidet til hele offentlig sektor.

Politikken til Røys var utformet for å stanse monopolet til Microsofts Office-pakke og Word, men dette er nå reversert av hennes etterfølger.

Den såkalte referansekatalogen for IT-standarder i offentlige sektor er revidert i flere omganger. Fredag ble den endret igjen, da ny forskrift ble dunket igjennom av Kongen i statsråd.

Regjeringen vedtok å sløyfe kravet om bruk av ODF. I forskriften er dette nå erstattet med et krav om at offentlige virksomheter plikter å kunne ta imot «de vanlige dokumentformatene som ODF og OOXML».

– Det kom noen innvendinger på forslaget om å fjerne ODF som obligatorisk standard for redigerbare dokumenter. Innvendingene har ikke blitt ilagt avgjørende vekt.

Det fastslår fornyingsminister Rigmor Aasrud i sin resolusjon.

Dermed er det fritt fram for bruk av OOXML i hele offentlig sektor igjen. Endringen er en full seier for Microsoft, som lenge har kjempet for at deres dokumentformat skulle få slippe inn i varmen.

OPPDATERT 22. mars: Difi avviser at det er «fritt frem». I et leserinnlegg ønsker de å nyansere opplysningene som fremgår av denne artikkelen. Det er bare redigerbare dokumenter som er omfattet.

digi.no har i flere artikler dokumentert at Microsofts norgessjef Hege Skryseth at avholdt lukkede møter med statsråden, der nettopp standardiseringsarbeidet har vært tema.

– Setter Norge tiår tilbake

Petter Reinholdtsen som leder NUUG (Norwegian Unix User Group) er sterkt kritisk til endringen. Brukerforeningen er blant de som tidligere har protestert mot forslaget i høringsrunden i fjor høst.

– Ved å fjerne ODF som obligatorisk format ved publisering av redigerbare dokumenter setter en Norge tiår tilbake, skriver Reinholdtsen i et blogginnlegg.

Offentlige etater kommer nå til å gå tilbake til kun å publisere dokumenter på et av de mange formatene til Microsoft Office, hevder NUUG-lederen.

– Alle som ikke aksepterer bruksvilkårene til Microsoft eller ikke har råd til å bruke penger på å få tilgang til Microsoft Office må igjen basere seg på verktøy fra utviklerne som er avhengig av å reversutvikle disse formatene, fortsetter han.

Alle andre leverandører enn Microsoft får en ulempe, ifølge Reinholdtsen, som beskriver problemstillingen slik:

– I og med at ISO-spesifikasjonen for OOXML ikke komplett og korrekt spesifiserer formatene til MS Office (men er nyttige å titte i når en reversutvikler), er en tilbake til en situasjon der en ikke har en fri og åpen standard å forholde seg til men i stedet må springe etter Microsoft.

digi.no har stilt Fornyningsdepartementet flere spørsmål i anledning den nye forskriften.

Les også: Derfor fikk OOXML grønt lys

E-faktura i kommunene

På fredag vedtok regjeringen også pålegg om at landets kommuner må kunne ta imot e-faktura på standardformatet EHF. Leverandørene blir også pålagt å sende sine e-fakturaer på det samme formatet. Kravet vil gjelde fra 1. januar 2015.

Statlige etater har vært underlagt det samme kravet siden 1. juli 2012. Fra og med i dag vil også leverandører til statlige forvaltningsorganer bli pålagt å sende sine elektroniske fakturaer i EHF-formatet.

    Les også:

Les mer om: