BEDRIFTSTEKNOLOGI

Regjeringen klar med ny IT-politikk

I morgen skal Victor Norman legge frem regjeringens IT-politikk. Det store spørsmålet er hvor hardt han vil anbefale Linux.

Sterkt forsinket skal Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman legge frem regjeringens IT-politikk.

Regjeringen har lenge arbeidet med saken og planene skulle vært lagt frem i desember i fjor, men har blitt utsatt. Arbeidet startet i juni i fjor og ble for alvor kjent da Norman avsluttet statens sentrale avtale med Microsoft om innkjøp av Office og Windows.

digi.no fikk 20. januar vite at departementet var ferdig med planen, men at den skulle til behandling i regjeringen. Den ble da lovet offentliggjort i midten av februar, noe som nå viser seg å holde.

Ole Willy Sandbekk, ekspedisjonssjef i AAD, har ikke villet fortelle hvilke temaer planen tar for seg når digi.no har spurt utover den offisielle formuleringen om at "planen vil fortelle hva regjeringen mener bør tilrettelegges sentralt for at tjenesteytende offentlige organer skal kunne utvikle elektroniske, brukerrettede tjenester. Målet er effektiviseringsgevinster".

En del av planen er likevel kjent: Regjeringen har utredet alternativer til Microsofts nesten-monopol på operativsystemer og kontorprogramvare for både PC-er og servere. For i sommer tok regjeringen et uventet oppgjør med Microsoft. Victor D. Norman stoppet det sentraliserte samarbeidet med Microsoft og fortalte at de enkelte offentlige organer selv kunne forhandle.

Spørsmålet er hvor langt Regjeringen har våget å gå i krav og anbefalinger om bruk av Linux. I en rekke andre land, deriblant Danmark, Tyskland, India og Kina, har myndighetene bedt alle offentlige organisasjoner gå over til Linux når og hvis det er mulig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.