RESULTATERFINANS

Regjeringen kutter oppstartsfond

De to bransjeforeningene Abelia og IKT Norge er glad over skatte- og opsjonsendringer, men det veier ikke opp for kutt i oppstartsfond.

9. nov. 2001 - 11:32
Paul Chaffey i Abelia og Per Morten Hoff i IKT-Norge rister på hodet over det nye statsbudsjettet. For i sine endringer av planen til Arbeiderpartiet kutter den nye Bondevik-regjeringen budsjettet til Statens Nærings og Distriktsutviklingsfond (SND) med en halv milliard kroner.

- Dette er et øksedrap på SND. Jeg har snakket med ledelsen i SND og de forteller at kuttene betyr at programmene BIT, FRAM, OSU og VERDI ryker, forteller Hoff til digi.no.

BIT er bruk av IT i andre industrier, VERDI er e-handelsprogram og FRAM er bruk av generell bruk av IT i næringslivet. OSU er støtte til utvikling i prosjekter med offentlig sektor.

- Vi har i stedet foreslått å slå sammen Eksportrådet, Forskningsrådet og SND. Dette vil spare penger og man vil slippe å kutte, sier Hoff.

Chaffey er også svært bekymret for kuttene i SND og påpeker at dette er en kapitalkilde som nå er enda viktigere fordi det er så vanskelig i privat sektor.

- Filosofien til den nye regjeringen er i og for seg bra - man ønsker å gi generelle lettelser i skatter og avgifter i stedet for å dele ut tilskudd til den enkelte. Men skatteletter hjelper ikke nykommere som ikke betaler skatt fordi de går med underskudd, påpeker Chaffey.

Begge er fornøyd med endringene i opsjonsbeskatningen, noe som har vært en flaggsak for IT-bransjen. De nye reglene gir en oppmykning - skatten kan nå spres over flere år i stedet for å ramme med en gang. Men bransjen vil ha skatt ved innløsning, når gevinsten faktisk oppstår.

- Vår lobbyinnsats, særlig mot vår nye finansminister Per Kristian Foss, har nå ført frem og vi har fått bedre regler. Han viser handlekraft, men vi er ikke i mål, sier Hoff.

- Vi er skuffet over at reglene for forskningsincentiver bare vil hjelpe små bedrifter. Vi tror ikke dette vil gi noen effekt, sier Chaffey til digi.no. Målet er å få store, internasjonale bedrifter til å etablere seg i Norge.

Men busjettet er ikke godkjent enda - Regjeringen har ikke flertall og må nå forhandle med Fremskrittspartiet om justeringer for å få deres støtte.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.