Regjeringen legger DLD på is

Stanser arbeidet med datalagringsdirektivet.

Regjeringen legger DLD på is
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier at regjeringen tar domstolsvedtaket i EU til følge. Bilde: Samferdselsdepartementet

Oslo (NTB): Regjeringen stanser arbeidet med datalagringsdirektivet etter EU-domstolens knusende dom over det omstridte direktivet denne uken.

Det bekrefter samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) overfor Dagbladet.

– Regjeringen tar domstolsvedtaket i EU til følge og legger arbeidet med datalagringsdirektivet på is. Vi sender brev til Stortinget om det i dag, sier samferdselsministeren fredag.

EU-domstolen i Luxembourg erklærte tirsdag datalagringsdirektivet for ugyldig og mener det bryter med EU-borgernes grunnleggende rettigheter.

Direktivet er med støtte fra Høyre og Arbeiderpartiet vedtatt innført i Norge.

Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne krevde torsdag full stans i iverksettelsen av direktivet som følge av EU-domstolens avgjørelse.

Statsminister Solberg slo allerede i Stortingets spørretime onsdag fast at direktivet nå ikke lenger eksisterer og derfor ikke kan iverksettes.

– Vi er svært glad for at regjeringen har latt den knusende EU-dommen få konsekvenser for norsk politikk, sier Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja.

Han håper regjeringen nå vil utarbeide en ny datalagringslov som «ivaretar enkeltmenneskers integritet og faktisk tar kriminelle - ikke bare overvåker alle».

Les mer om: