Regjeringen sier nei til å redde IT-bransjen

Næringsdepartementet brukte bare en halv time på å "behandle" klagen om erstatning etter gigantkonkursen i Telenor-eide ITworks.

Næringsdepartementet brukte bare en halv time på å "behandle" klagen om erstatning etter gigantkonkursen i Telenor-eide ITworks.

Onsdag sendte Telenor og deres datterselskap EDB Business Partner sitt nesten heleide Kongsberg-baserte ITworks til skifteretten. 380 ansatte står nå uten jobb og Telenor/EDB alene regner med å tape 110 millioner kroner.

Les også:

Trolig er totalregningen for kreditorene på over 400 millioner kroner, skriver Finansavisen. De store tapene skyldes at ITworks leverte mye maskinvare til kunder - kjøpt, men ikke betalt fra mange leverandører. De store tapene er et hardt slag for en bransje der svært mange selskaper sliter tungt med lønnsomheten.

Hermes Norge-sjef Thor Bendik Weider er nå sint og har sendt et skarpt brev til næringsminister Ansgar Gabrielsen som er formell eier av statens aksjepost på 77 prosent i Telenor. Der ber han om at staten gjøre opp regningen etter konkursen.

Les også:

digi.no tok kontakt med Nærings og handelsdepartementet og spurte om en kommentar på brevet. Reaksjonen kom etter bare en halv times "saksbehandling".


- Vi har ingen kommentar til dette. Dette er en sak for Telenor og Telenors styre, sier Janne Rathke i departementet til digi.no.

Dermed er klagen og kraven allerede avslått. For Telenor har jo allerede behandlet saken og bestemt seg for å sende ITworks til skifteretten uten å betale alle kreditorene i selskapet. På papiret har Telenor alt på sin side. Et aksjeselskap er en isolert enhet som når det går konkurs ikke gir eierne noe ansvar - så lenge alt har gått riktig for seg.

Weider er skuffet når han får høre om departementets reaksjon.

- Jeg forventer å få et ordentlig svar tilbake fra statsråden. Hvis dette er riktig, er vi skuffet over den lettvinte måten man avfeier vårt krav på. Som den største eieren av selskaper i Norge, burde staten gå foran med et godt eksempel når det gjelder avvikling av selskaper, sier Weider til digi.no.

Han har ikke bestemt seg for neste skritt.

- Vi må avvente bobestyres behandling for å se om det har vært gjort kritikkverdige ting i selskapet. Men vi stiller spørsmål ved hvor så mye penger som har forsvunnet. ITworks har levert mye maskinvare til kunder og store deler av kravene burde derfor nå bli dekket av kunders innbetalinger, mener Weider.

I klartekst stiller Weider dermed et spørsmål om ikke ITworks har drevet på kreditors regning, noe som er ulovlig.

Han er sterkt kritisk til at de totalt dominerende eierne, Telenor og deres deleide selskap EDB Business Partner, lot det gå så langt før man slo selskapet konkurs.

Én av årsakene til dette, kan være at forhandlingene med interesserte kjøpere av ITworks tok så lang tid. digi.no har tidligere i dag skrevet at det går rykter om at Telenor forhandlet lenge med Merkantildata, men at forhandlingene brøt sammen.

Til toppen