Regjeringen stopper IT-fiasko

Evry må betale.

Regjeringen stopper IT-fiasko
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har tatt proppen på et statlig IT-prosjekt som gikk skeis. Tidligere i vår gikk leverandøren Evry med på å betale tre millioner kroner i et forlik. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press

Siden 2006 har staten ved Landbruksdepartementet brukt over 60 millioner kroner på å utvikle et IT-system for sporing av matvarer. Nå er prosjektet stoppet og skrinlagt uten at det har kommet noe verdi ut av pengene som er sprøytet inn. Samtidig har staten ved Landbruksdepartementet i all stillhet inngått et forlik med leverandøren Evry.

Det er Nationen som kunne melde dette rett før helgen. Landbruksavisen skriver at det i vår ble inngått et forlik på tre millioner kroner knyttet til leveransen. Evry (tidligere Ergogroup) vant i 2009 et anbud med verdi på 11,7 millioner kroner for å levere systemet bak e-sporingstjenesten.

Første gang digi.no omtalte prosjektet, som utviklet seg til en offentlig IT-skandale, var i fjor vår. Allerede den gangen var matvarebransjen svært skeptisk til systemet. Flere aktører, fra Tine Meierier til dagligvare-kjedene, stilte seg negative til prosjektet og fant det ikke regningssvarende.

Selv om de som skulle bruke løsningen, altså matvareindustrien, har vært negative til prosjektet så har ikke dette stoppet landbruksdepartementet. Under dagens Stoltenberg-regjering har to landbruksministere brukt prosjektet aktivt for å fremheve sin politikk: Først av «initiativ-taker» Terje Riis-Johansen så hans etterfølger Lars Peder Brekk.

Sistnevnte brukte også e-sporingsløsningen for det den var verd under Evrys årlige treff «IT-tinget» i 2010. På den samme konferansen fortalte også lederen av e-sporingsprogrammet om prosjektet - og redegjorde for hvordan det skulle fungere. Den samme lederen traff digi.no på den samme konferansen i 2011. Da var det lite som vitnet om misnøye med leveransene fra Evry, som nå har gått med på å tilbakebetale 3 millioner kroner.

Evry vil ikke kommentere saken til digi.no.

    Les også: