BEDRIFTSTEKNOLOGI

Regjeringen strør om seg med utrangerte PC-er

Regjeringen vil i løpet av høsten sette i verk en landsomfattende ordning med overføring av "nyere brukte datamaskiner" fra næringslivet og det offentlige til skolene. I første omgang er målet at det hvert år skal overføres 16.000 nyoverhalte datamaskiner. Det tilsvarer ti datamaskiner til halvparten av landets skoler hvert år.

Therese Werenskiold
7. sep. 1999 - 14:55

Antall elever per PC i grunnskolen er fremdeles svært høyt. Derfor vil Regjeringen sette i verk en ordning som gjør det lett for bedrifter og offentlig sektor å overføre brukte, men fremdeles gode, maskiner til skolene.

Brukt-PC-ordningen er en del av Regjeringens satsning på IKT i skolen, men kommer i tillegg til den fireårige tiltakspakken for IT i skolen som først og fremst inneholder tiltak for å heve lærernes kompetanse på området (se egen sak nedenfor).

Næringsminister Lars Sponheim er optimistisk til innsamlingen av brukte PC-er til skolene.

- 16.000 PC-er i året er et håndterbart antall, garanterer Sponheim.

- Vi har ikke gjort noen konkrete avtaler ennå, men jeg er sikker på at mange bedrifter vil bidra med leveringen av brukte PC-er, sa han under en pressekonferanse om økt satsing på IKT i skolen i Oslo i dag.

- Vi vil pushe på bedriftene for at skolene ikke skal mangle tilbud om billige maskiner, la han til. - Skolene skal kunne få tilbud om å kjøpe gode, brukte maskiner for mellom 1.000 og 1.500 kroner.

For å unngå at skolen blir en dumpingplass for gamle og ubrukelige datamaskiner, må bestemte minstekrav oppfylles. Foreløpig er systemkravene foreslått satt til Pentium 75 - 100 Mhz, 500 megabyte harddisk og 16-32 megabyte RAM.

Ordningen baserer seg på en eller flere aktører som har til oppgave å hente maskinene hos bedriftene, foreta kvalitetskontroll, og utstyre dem med programvare og tilpasse dem for bruk i skolen. Skoler som ønsker brukte PC-er tar kontakt med en av operatørene.

Kostnadene ved ordningen vil først og fremst ligge på klargjøring av maskinene. Om datamaskinene blir gratis eller bare svært billige for skolene vil avhenge av om bedriftene også er villige til å betale for klargjøringskostnadene.

Endelig utforming av ordningen gjøres i regi av Nasjonalt Læremiddelsenter (NLS).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.