INTERNETT

Regjeringen vil sikre internett til alle i Norge – med innkjøpsordning

Det er kostbart å etablere internettilgang der det er spredt bosetting, noe det er mye av i Norge. Nå vil regjeringen etablere en innkjøpsordning.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) tror regjeringens foreslåtte innkjøpsordning vil gjøre det enklere å tilby flere i Norges distrikter godt bredbånd til en lavere pris.
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) tror regjeringens foreslåtte innkjøpsordning vil gjøre det enklere å tilby flere i Norges distrikter godt bredbånd til en lavere pris. Foto: Terje Pedersen / NTB
14. juni 2021 - 15:03

I første halvår i fjor var det rundt 1.400 bygninger med husstander eller virksomheter rundt om i landet som ikke hadde tilbud om grunnleggende bredbånd (20 Mbits eller mer). Regjeringen vil starte en innkjøpsordning slik at alle er sikret funksjonelt internett og telefoni i fremtiden.

– Dette er bygninger som ligger svært vanskelig til rent geografisk. Nå tar vi et krafttak for å hjelpe disse innbyggerne med å få tilgang til internett, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) i en pressemelding.

Regjeringens plan går ut på at personer og næringsdrivende som bor i slike områder, vil kunne søke om finansiell støtte og hjelp til etablering av tilgang til internett gjennom en målrettet statlig innkjøpsordning.

Man vil kunne søke om støtte på opptil 400.000 kroner for bredbånd, med en egenandel på 5.000 kroner.

– En innkjøpsordning åpner også i større grad for at små og lokale bredbåndsleverandører kan være med i konkurransen, sier Helleland.

Regjeringen har tidligere satt som mål at alle skal ha tilbud om høyhastighets bredbånd innen utgangen av 2025.

Helgelandskysten er en av regionene der vi nok vil finne små klynger av hus på øyer der det er lite kommersiell drivkraft for å bygge bredbånd – selv med vanlig bredbåndsstøtte. Her illustrert med utsikten sørvestover fra hullet i Torghatten.
Les også

Bredbånd til alle – en ordning for baktroppen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.