JUSS OG SAMFUNN

Regjeringen vil styrke mobilnettene

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil ta grep etter ekstremvær.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil styrke mobilnettet.
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil styrke mobilnettet. Bilde: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
29. des. 2011 - 13:57

Oslo (NTB-Per Christensen): Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) lover tiltak for å redusere sårbarheten i mobilnettene. Allerede 13. januar får hun en rapport om dette fra Post- og teletilsynet.

Og snaut tre uker senere kommer nok en rapport, denne gang fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Post- og teletilsynet i fellesskap.

Denne rapporten skal analysere samfunnets avhengighet av teletjenester og hvordan beredskap og krisehåndtering blir påvirket av svikt i offentlige kommunikasjonsnett. Begge rapporter ble bestilt etter tre alvorlige brudd i Telenors nett i mai og juni i år.

– Vi kan aldri helgardere oss mot ekstremvær, men vi må se på tiltak som gjør at vi er bedre forberedt. Dette arbeidet haster, og jeg kan forsikre at disse rapportene ikke skal samle støv i en skuff, sier Kleppa til NTB.

Lenge siden Willoch

Flere partier krever nå at regjeringen nedsetter et nytt sårbarhetsutvalg for å styrke telekommunikasjon og annen digital infrastruktur i Norge. Det er snart tolv år siden Willoch-utvalget la fram sin rapport.

KrF-leder Knut Arild Hareide, leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, er positiv til opprettelsen av et slikt utvalg. Han mener at oppfølgingen av Willoch-utvalget ikke har vært god nok.

– Norge er avhengig av nye kommunikasjonsformer på en helt annen måte enn i 2000. Den gang tenkte man ikke sårbarhet på samme måte som i dag. Og når det gjelder storm og uvær, må vi være forberedt på at det vil komme igjen med samme styrke og ødeleggende kraft, sier Hareide til NTB.

Han legger til at orkanens ødeleggelser også viser viktigheten av at et nytt nødnett bygges ut. Dette virker i dag i sentrale områder, men det vil gå flere år før det dekker hele landet.

Ikke avvisende

Kleppa vil ikke helt avvise forslaget om et nytt sårbarhetsutvalg, men hun vil først motta og fordøye de to rapportene, samt gå gjennom erfaringene fra orkanen Dagmars herjinger.

– Hvorvidt det er hensiktsmessig med et nytt sårbarhetsutvalg, får vi se på etter hvert. Det viktigste er å få nye beredskapstiltak raskt på plass. De to rapportene vil gi grunnlag for å vurdere hvor sikre telenett Norge vil ha og kan få, sier Kleppa.

Hun legger til at Post- og teletilsynet også vil vurdere strømnettet i rapporten som overrekkes 13. januar.

Frps transportpolitiker Bård Hoksrud sier at det nok en gang blir demonstrert at beredskapen og backupløsningene svikter.

Mangler

– Bare det siste tiåret har vi opplevd en rekke hendelser med flom, ras og ekstremvær som til fulle viser at det er store mangler i beredskapen. Regjeringen må umiddelbart stille nødvendige midler til disposisjon, slik at man får sikkerhets- og backupsystemer som ivaretar folks liv og helse, sier Hoksrud.

Hareide mener at det kan nedsettes et hurtigarbeidende utvalg som ikke nødvendigvis må holde på i årevis.

Fylkesmann Lodve Solholm i Møre og Romsdal sier det rett og slett er uakseptabelt at telenettet faller ut i uvær. Han påpeker at også NRK P1 var nede i over et døgn, og dermed mistet politiet, brann og veivesen en viktig kanal for beskjeder til befolkningen.

Kleppa er ikke uenig i denne beskrivelsen, men vil ikke forplikte seg til konkrete tiltak før hun får ekspertrapportene på sitt bord. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.