JUSS OG SAMFUNN

Regjeringsskifte gav rekordbesøk på nett

Gro Harlem Brundtland gav Stortinget beskjed om sin avgang onsdag 23. oktober klokken 10.01. Fjorten minutter senere var nyheten publisert hos Aftenposten Interaktiv. Den dramatiske avgangen til Norges forrige statsminister skapte selvfølgelig hektiske tilstander hos de interaktive nyhetsformidlerne, og både Aftenposten, Dagbladet og VG melder om rekordhøye besøkstall.

Sigvald Sveinbjørnsson
29. okt. 1996 - 15:00

- Jeg var på Stortinget den onsdagen fordi det skulle være nypremiere på Spørretimen, men Gro hadde bedt stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl om å få komme med en redegjørelse til Stortinget. Da Gro sto på talerstolen og begynte å lese redegjørelsen, forsto jeg raskt hva som var i ferd med å skje. Det var bare å kaste seg over telefonen, erindrer Trygve Monsen. Monsen har overtatt ledelsen av Aftenposten Interaktiv. Etter 27 år i pressen har han flyttet over fra papirutgavens politiske redaksjon til den interaktive utgaven.

Den raske reaksjonen og den jevne strømmen av nye artikler og kommentarer medførte rekordbesøk for Aftenposten Interaktiv. På en normal dag, har den interaktive avisen rundt 30.000 lesere (kun medregnet leste html-dokumenter). De tre siste dagene i forrige uke lå besøkstallet på mellom 50 og 60 tusen per dag. - Høyere besøkstall har aldri Aftenpostens interaktive utgave hatt, sier Monsen.

Aftenposten Interaktiv hadde også fordelen av å kunne trekke på de journalistiske ressursene i avisen. Det resulterte i en grundig oppfølging av regjeringsskiftet. Bare den første dagen - 23. oktober - ble 13 saker og én kommentar publisert.

Monsen er naturlig nok rimelig fornøyd selv, og legger ikke skjul på at det var en solid laginnsats denne hektiske dagen. - Jeg synes dekningen av denne saken ble svært bra. Våre nettjournalister sto på, og la blant annet ut bilder av alle regjeringsmedlemmene. Etter kort tid var det opprettet en rekke linker til bakgrunnstoff og kommentarer. Det var interessant å se hvor effektiv nyhetsformidlingen kan være på nettet. Erfaringen vi har gjort er at leserne ønsker rask oppdatering av løpende nyheter, og de ønsker kvalitet, hevder Monsen.

Monsen mener også at Internett som medium har mistet noe av nyhetens interesse. - Nå er innholdet viktigere enn noen sinne. Leserne kommer til å falle fra hvis kvaliteten blir dårlig, sier han.

På linken til Aftenposten under, kan du selv se hvor grundig Aftenposten har vært i sin dekning av denne saken. - Et innblikk i norsk politisk historie, kaller han resultatet av den uke-lange dekningen av regjeringsskiftet.

VG har foreløpig ikke hatt nyheter som et satsningsområde på Internett. Gros avgang ble derfor ildprøven for VGs nettutgave. Og ildprøven ble mer dramatisk enn ønskelig. - Vi hadde et strømbrudd natt til onsdag, og måtte ta fram bærbar PC og GSM-telefon. Det ble relativt hektisk, ja, ler Geir Larsen i VGs nettredaksjon. Selve nyhetsrapporteringen fra regjeringsskiftet ble mest basert på klipping fra NTB og andre nyhetskilder, men nyhetsformidlingen gav tydeligvis mersmak for Norges største avis.

- Vi i nettredaksjonen er ikke vant til å jobbe med nyheter på denne måten, men det var veldig morsomt å være på jobb i forrige uke, sier Larsen. Han kan rapportere at VGs nettutgave hadde det høyeste antall påloggede maskiner avisen noen gang har hatt. Det til tross for store serverproblemer. - På onsdag, var vi helt nede i flere timer. Allikevel hadde vi omtrent ti tusen fler besøkende enn normalt, så vi er veldig fornøyd med tallene, sier Larsen.

Også Terje Johansen i Dagbladets nettutgave melder om massiv respons siste halvdel av forrige uke. - Sakene om Gro hadde 4 - 5 ganger fler lesere enn vanlige saker hos oss. Regjeringsskiftet viser kort sagt at Internett er en veldig god formidlingskanal for store nasjonale hendelser, sier Johansen. I likhet med VG, hadde Dagbladet også store serverproblemer i forrige uke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.