JUSS OG SAMFUNN

- Regner med at Telia opptrer profesjonelt

Konkurrentene til Scandinavia Online, HjemmeNett med Orkla Media som en av hovedaksjonærene, regner med at Telia vil opptre profesjonelt også etter den nyopprettede alliansen med SOL og Schibsted i Norge. HjemmeNett har i lengre tid samarbeidet med Telia Norge, men den norske konsernledelsen i Telia hevder at de ikke vært involvert i handelen med Schibsted.

Herman Berg
29. jan. 1998 - 13:29

Direktør Knut Helgesen i Orkla Media opplyser overfor digi.no at de foreløpig ikke har fått tid til å drøfte den nye problemstillingen som har oppstått.

Det var tidligere i dag nyheten kom om at Telia overtar ti prosent av B-aksjene i SOL AS fra Schibsted i Norge, samtidig som det svenske, statlige selskapet satser med Schibsted og Telenor på nye Scandinavia Online AB i Sverige.

- At én av våre leverandører blir konkurrent på innholdssiden, kan være en problemstilling. Av naturlige grunner har vi ikke fått tid til å gjennomdrøfte den, sier Helgesen.

- Men jeg regner med at Telia som oppkoblingsleverandør vil opptre på en proff og ryddig måte også i fremtiden, sier Helgesen.

Toralf Ekelund, administrerende direktør i paraplytjenesten HjemmeNett, opplyser at de har inngått ettårig avtale med Telia Norge gjeldende fra oktober 1997. Samarbeidet har blant annet resultert i at Telia og HjemmeNett, i forbindelse med lanseringen av HjemmeNett i fjor høst, pumpet ut Norges største opplag av CD-ROM-utsendelser. 800.000 startpakker ble sendt ut i markedet for at forbrukerne skulle komme seg på Internett med HjemmeNett som startside.

Dessuten huser Telia serverne for HjemmeNett og fungerer dermed som webhotell for storaktøren. HjemmeNett er eid av forlaget Hjemmet Mortensen og Hjemmet Mortensens eiere; Orkla Media og danske Egmont.

- Jeg kan ikke se at denne nye eierkonstellasjonen skaper noen særlige problemer for oss på kort sikt, sier Ekelund. Vi har vår avtale med Telia både på den tekniske siden og markedsføringssiden. Hvis vi ikke skulle komme i en uholdbar situasjon sett fra vår side, så vil nok dette gå bra, mener han.

- Men det er jo slik at Telia går inn på eiersiden hos den største konkurrenten deres SOL og gjør dem enda sterkere?

- Det vil ikke gjøre noe forskjell for samarbeidsavtalen vår på markedsføring og salg. Vi har med vilje holdt oss utenfor aksessdelen og har serverne stående hos Telia. Det eneste måtte være hvis eierskapet i SOL førte til andre preferanser fra Telias side, sier han.

- Dette er en avtale i Sverige med et børsnotert selskap, og vi har ikke blitt involvert i disse samtalene, sier konsernsjef Bjørn Formo i Telia Norge som var tidligere viseadministrerende direktør i Telenor Bedrift.

- Det er opplagt at vi vil forholde oss profesjonelt til partnerne våre i Norge. Men jeg må finne ut mer om hvilke konsekvenser dette får for oss og våre avtaler med samarbeidspartnerne våre, før vi kan gi ytterligere kommentarer, sier Formo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.