Regner ut 3D-verden fra vanlige bilder

Microsoft og University of Washington har laget en teknikk som kan regne om bilder til 3D-modeller.

Microsoft Research og University of Washington har sammen utviklet en teknologi som gjør det mulig å generere 3D ut i fra en bildesamling.

Ved hjelp av denne teknologien kan man ta utgangspunkt i egne eller andres bilder for å lage en tredimensjonal verden. Som eksempel nevnes det at man kan generere en slik liten verden ut fra forskjellige bilder av Eiffel tårnet i Paris. Brukeren kan så navigere gjennom 3D verdenen.

Teknologien har fått navnet Photosynth. Den består av et bildebasert grensesnitt som automatisk regner ut synsvinkelen for hvert bilde i tillegg til å generere en enkel 3D modell av scenen i bildet. Så benyttes diverse renderingteknikker for å skape en naturlig overgang mellom bildene.

Systemet skal også være egnet får å gjenskape historiske lokasjoner og man kan legge inn beskrivelser av objektene i 3D verdenen som vises mens man navigerer rundt.

Programmet vil også kunne la brukere zoome fra et bilde til et nærmere bilde på en sømløs måte - fra panorama til detaljer.

Et slikt verktøy kan bli veldig nyttig for historikere eller andre som trenger å bygge opp en tredimensjonal verden. Det kan for eksempel brukes til å enklere og billigere skape illustrasjoner for dokumentarprogrammer av typen som vises på Discovery Channeler eller national Geographic Channel.

Foreløpig er Photosynth bare et av flere prosjekter som Microsofts forskningsavdeling jobber med. Det har ikke blitt gitt noen detaljer om når kunder kan kjøpe systemet.

På denne Microsoft-siden kan du lese mer om programmet.