Regninger i e-postkassen til neste år

I løpet av neste år planlegger bankene å starte med elektroniske regninger. Dermed kan du betale med et klikk og kanskje få en rabatt.

I løpet av neste år planlegger bankene å starte med elektroniske regninger. Dermed kan du betale med et klikk og kanskje få en rabatt.

I løpet av neste år vil du kunne motta og betale dine regninger over Internett. Både BBS og Fellesdata jobber med løsninger som kutter ut de forhatte vinduskonvoluttene. I dag bruker over 300.000 nordmenn Internett-bank, men du mottar regningene i posten og må taste inn all informasjon, inkludert den lange KID-koden.

Dette er det snart slutt på. Til neste år vil etter hvert teleselskaper, butikker og kanskje staten la kunder velge Internett-regning.

- Det koster 15-30 kroner å skrive ut, pakke og sende en regning. Dessuten vil en elektronisk regning være mye enklere og redusere antall feil for kundene, sier Lars Peder Nordbakken, informasjonssjef hos Bankens Betalingssentral til digi.no.

Nordbakken forteller at BBS ønsker å forlenge den sentrale jobben de i dag har med papirgiroer til elektroniske regninger. BBS planlegger derfor å lage et system som vil la leverandører sende alle regninger til dem for at de så spres til de forskjellige bankdata-sentralene. Systemet skal være ferdig om et år, sier Nordbakken.

Men her blir kamp om kundene og pengene, for den store bankdatasentralen Fellesdata lover å ha en løsning på lufta allerede i andre kvartal.

- Det er så få bankdatasentraler igjen - vi ikke trenger BBS som noen sentral, vi kan utveksle direkte mellom oss, sier Ole Trasti, administrerende direktør i Fellesdata til digi.no.

Men til tross for at leverandørene vil spare store summer på å sende regningene elektronisk, er det ikke sikkert at du får noen rabatt. Det vil være opp til den enkelte leverandør eller bank å få deg til å si nei til papir.

Det er foreløpig litt usikkert hvordan systemet vil fungere, men fordi mange har like navn, vil du trolig måtte oppgi konto-nummeret ditt og hvordan du vil bli varslet. Både BBS og Fellesdata arbeider med løsninger for å varsle deg via e-post og mobiltelefon om nye regninger. Når du så går inn i ditt internettbank-system, kan du betale med et museklikk.

Men i en overgangsperiode vil det trolig bli en del arbeid med å gi dine leverandører ditt bank-kontonummer eller en annen id-nøkkel.

Til toppen