Regnskapsjuks felte toppsjef

CA-toppsjef Sanjay Kumar fratrer alle verv. Hans fall knyttes til etterforskning av økonomiske misligheter.

CA-toppsjef Sanjay Kumar fratrer alle verv. Hans fall knyttes til etterforskning av økonomiske misligheter.

Toppsjef Sanjay Kumar i Computer Associates, et av verdens største uavhengige programvareselskaper, fratrer vervene som CEO og styreformann, og forlater også selskapets styre. Kumar kom til CA i 1987, ble nestkommanderende til selskapets legendariske gründer Charles B. Wang i 1994, overtok som CEO i august 2000 og som styreformann i november 2002. Han går over i en stilling som «chief software architect».

CA er i myndighetenes søkelys for økonomiske misligheter gjennom kreativ bokføring, beskrevet blant annet som bruk av «35 dagers måneder» ved kvartalsavslutninger. Kumar avviser beskyldningene.

CAs finansdirektør fram til oktober i fjor, Ira Zar, forsvarte lenge bokføringen like konsekvent som Kumar, men ombestemte seg i begynnelsen av april i år. Da erklærte han seg skyldig, og har de siste ukene samarbeidet med de føderale myndighetene som etterforsker CA.

Selskapets styre begrunner Kumars avgang ved at han var toppsjef mens alt dette pågikk, samtidig som det viser til at en intern granskning ikke har funnet noe kritikkverdig ved hans opptreden.

Wall Street Journal skriver at Zar skal ha fått sine kreative knep godkjent av Kumar personlig.

Kumars avgang innebærer at CA har byttet ut rundt 15 toppledere det siste halve året. Mandag fikk ni ansatte sparken.

Til toppen