Regnskapsrot i HP

HP-kursen stupte ni prosent på New York-børsen torsdag da selskapet innrømmet en alvorlig regnskapsfeil i siste kvartal. Men HP holder fast ved at økonomien er sunn.

Hewlett-Packard innrømmer at kontantstrømmen for første kvartal var overvurdert med 18 prosent i regnskapene. Regnskapsmissen innebar at kontantstrømmen ble oppgitt til 791 millioner dollar, i stedet for det korrekte 647 millioner dollar.

I et forsøk på å roe markedet understreker nå selskapet at omsetningen i det fusjonerte Compaq/HP i februar, som er første måned i inneværende regnskapskvartal, ligger tre prosent høyere enn på samme tid året før.

    Les også:

IT-giganten holder fast ved at selskapets kontantbeholdning er "sterk og uendret", nærmere bestemt på 13,2 milliarder dollar, men finansdirektør Bob Wayman legger likevel til overfor Reuters at selskapets regnskapsrutiner for ordens skyld skal gjennomgås.

HPs finansdirektør benytter samtidig anledningen til å forsvare regnskapsføringen for selskapets PC-divisjon. I kjølvannet av resultatfremleggelsen ble det stilt spørsmål om PC-salgstallene for første kvartal er blåst opp, noe Wayman på det mest bestemte avviser.

Amerikanske analytikere mener HP har utelatt utgifter til forskning og utvikling samt en del administrasjonskostander i divisjonsregnskapet. Disse kostnadene er i stedet belastet totalregnskapet.

HP la frem en fortjeneste i PC-divisjonen på 33 millioner dollar i første fiskalkvartal etter en omsetning på 5,1 milliarder dollar. Resultatet er en formidabel forbedring sammenliknet med det samlede tapet på 68 millioner dollar i foregående kvartal og minus 52 millioner dollar i første kvartal året før.

Til toppen