Regulerbar mus kan avverge plager

En prisvinnende svensk oppfinnelse er lansert på det norske markedet.

Regulerbar mus kan avverge plager
Oyster Mouse tilbyr til sammen ti ulike arbeidsvinkler, fem for hver hånd. I tillegg er det ti programmerbare knapper for å forenkle og effektivisere arbeidet.

Norlink, spesialist innen blant annet kontorergonomi, melder at de lanserer Oyster Mouse på det norske markedet.

Oyster Mouse er en svensk oppfinnelse, ved Gunnar Drougge. Det dreier seg om en datamus som kan innstilles i ulike posisjoner, og brukes av både høyre og venstre hånd. Den leveres som trådløs enhet, eller med USB-kabel.

Oppfinnelsen har til sammen ti ulike arbeidsvinkler, fem for hver hånd. Arbeidsvinkelen kan endres med et lite klikk. Ideen er at man lett skal kunne variere arbeidsvinkel og dermed muskelbelastningen, og ikke være bundet til en statisk arbeidsstilling. Skiftende arbeidsstilling er, som kjent, et hovedråd for å unngå skjelett og muskelplager som «musearm».

Ergonomikonsulent Camilla Lindblad i Ergonomikonsulentene siteres i en pressemelding fra Norlink. Hun viser til at Oyster Mouse er en «genial løsning» for dem som ønsker å jobbe med vanlig mus – altså ikke vertikal mus – fordi man kan veksle fritt mellom høyre og venstre arm og velge vinkel i håndleddet.

– Det finnes mange vertikale mus på markedet, og vi benytter oss av dem alle, men dette er første gang brukeren har mulighet til å variere posisjonen til håndleddet, som forblir strukket: Man unngår den farlige knekken.

Lindblad mener det også er fordelaktig å veksle mellom å ha musen i høyre og venstre hånd. Hun tror Oyster Mouse er spesielt fordelaktig i så måte.

– Så lett har det aldri vært å øve opp «den late armen», det vil si venstre for høyrehendte, og høyre for venstrehendte. Det går an å ta en liten halvtime ad gangen. Alle kan klare det, selv om noen rimeligvis er mer høyre- eller venstrehendte enn andre. For dem tar det bare litt lengre tid. Det lønner seg alltid å gjøre det, vi har tross alt bare to armer.

I desember i fjor vant Oyster Mouse en pris på den årlige ErgoExpo (National Ergonomics Conference and Exhibition) i Las Vegas, nærmere bestemt en av ErgoExpo Attendees’ Choice Awards. Begivenheten samlet deltakere fra 14 land, og dreide seg om ergonomi i vid forstand, ikke bare på kontor.

Veiledende pris i Norge er 1700 kroner, eks merverdiavgift. Markedssjef Mikael Karlsen i Norlink sier til digi.no at Oyster Mouse er tilgjengelig til betydelig lavere pris gjennom for eksempel Komplett.no.

Karlsen viser til beregninger fra NHO, gjengitt i DinSide.no, som tyder på at én dags sykefravær koster en bedrift betydelig mindre enn en Oyster Mouse.