Reguleringskåte australiere demper seg en smule

Bare dager før Australias mye omdiskuterte sensurlov Broadcasting Services Amendment (Online Services) Act skulle settes iverk, har det australske kringkastingsrådet (ABA) gått med på å la industrien få en hånd på rattet, etter påtrykk fra blant annet Electronic Frontiers Australia (EFA).

Bare dager før Australias mye omdiskuterte sensurlov Broadcasting Services Amendment (Online Services) Act skulle settes iverk, har det australske kringkastingsrådet (ABA) gått med på å la industrien få en hånd på rattet, etter påtrykk fra blant annet Electronic Frontiers Australia (EFA).

Lovtillegget, som opprinnelig påla Internett-tilbydere å filtrere alt materiale som gikk gjennom deres filtjenere, gikk tidligere i år gjennom både i Senatet og Representantenes Hus, til tross for store protester både fra industrien, borgerrettighetsgrupper og vanlige internauter.

Kritikken gikk i store trekk ut på at det var umulig å gjennomføre rettferdig sanntidsklassifisering av internettsider via proxyfiltre, at det uansett ikke var vanskelig å omgå denslags sensurforsøk, at det ville skade australias muligheter innen e-handel, samt sannsynligvis blokkere tilgangen til en rekke "normale" tjenester (all informasjon om den britiske byen Scunthorpe ville for eksempel bli utilgjengelig for australske nettbrukere, fordi bokstavsekvens to til fem danner et stygt ord på engelsk…).

I tillegg til pålegget om filtrering kan ABA beordre australske tilbydere å ta ned sider som ligger på australske tjenere, med trusler om store bøter som maktmiddel.

Men nå har altså ABA godkjent industriens eget forslag til retningslinjer for tjenestetilbydere, etter at ad-hoc organisasjonen Internet Industry Association la frem slike tidligere iår.

Med dette vedtaket unngår man proxyfilter-løsningen, men til gjengjeld må tjeneste-tilbydere selv distribuere sluttbruker-filtre til sine kunder i tillegg til å holde sine tjenere rene.

IAA har selv anbefalt 16 forskjellige programmer, blant annet NetNanny, Internet Sheriff og SurfWatch, og de anbefalte leverandørene forplikter seg til å oppdatere svartelistene sine etterhvert som ABAs klageorgan NetAlert finner ting de ikke liker på nettet.

Statsråden for Kommunikasjon, Informasjonsteknologi og Kultur, Richard Alston, har tidligere anbefalt programmet Bess/iFilter som er i bruk ved mange australske skoler, men modererte sine anbefalinger etter at den Amerikanske anti-sensur gruppen Censorware fant at Bess glatt slapp gjennom websteder som hardcoresex.com uten innvendinger, mens f.eks. Starr-rapporten i flere tilfeller ble blokkert.

EFA flyttet nylig sine sider til en tjener i USA, i frykt for at ABAs sensorer kunne finne materiale på sidene som etter deres mening kunne kreve aldersverifikasjon, noe EFA frykter vil skremme vekk lesere.

Alle australske nettsider skal etter 1. januar klassifiseres ifølge reglene for film og litteratur, med kategoriene X og RC sperret for landets innbyggere.

EFAs talsmann Kim Heitman sa i et intervju i sommer at de mistenker den nye lovgivningen for å være hovedsakelig politisk motivert.

- Ministerens (Alston - red. anm.) synspunkt synes å være at enheten med andre former for regulering er det viktigste poenget, slik at selv om Internett-sensur for det meste er ineffektivt så føler han at det er viktig for den australske regjering å prøve, slik at de ikke ser tåpelige ut når de samtidig forbyr filmer, blader og bøker.

EFA har nå fått det omtrent som de ville, med sluttbrukerfiltre heller enn proxyfiltre, men EFA-aktivist Danny Yee sa i et intervju med australianit.com.au at filter-programmer fortsatt ikke var tilfredsstillende, da de lett kan brukes til å blokkere nettsider med kontroversielle diskusjoner om politikk, helse og seksualitet.

Til toppen