Reiser dingseløs til Kina

Australske statsråder tør ikke ta med pc og mobil.

Frykter Kina-hacking: Australias forsvarsminister Stephen Smith (t.h) lot mobilen bli igjen hjemme. Her lytter statsråden til general David Hurley, som er øverskommanderende i Australias forsvarsmakt. Bildet er fra en sikkerhetskonferanse som ble avholdt i Singapore i helgen.
Frykter Kina-hacking: Australias forsvarsminister Stephen Smith (t.h) lot mobilen bli igjen hjemme. Her lytter statsråden til general David Hurley, som er øverskommanderende i Australias forsvarsmakt. Bildet er fra en sikkerhetskonferanse som ble avholdt i Singapore i helgen. Bilde: Tim Chong/Reuters/Scanpix
6. juni 2012 - 15:08

Australias forsvarminister Stephen Smith og hans stab reiste lettere enn vanlig, da turen onsdag gikk til fastlands-Kina på offisielt besøk.

I frykt for at utstyret ville bli kompromittert, ble både bærbar pc og mobiltelefon lagt igjen i Hongkong, melder Reuters.

Smith og kollegene må derfor klare seg uten nymotens elektroniske hjelpemidler, når den kinesiske forsvarsledelsen lufter sine bekymringer rundt amerikanske marinebaser nord i Australia.

Anti-spionasjetiltaket er innført av det australske forsvarsdepartementet. Årsaken er påstand om at pc-er og mobiltelefoner har blitt hacket ved tidligere statsrådsbesøk i Kina, ifølge Sydney Morning Herald.

Amerikanske handelsreisende har tidligere meldt om samme fenomen. I februar skrev New York Times om ekstreme sikkerhetstiltak ved reise til Kina. Enkelte skrur både av bluetooth og Wi-Fi, og fjerner batteriet av frykt for at selv avslått utstyr kan bli kompromittert.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere eller gi reisetips i sakens anledning.

- Vi kommenterer ikke den typen spørsmål knyttet til IKT og risiko, sier UDs pressekontakt Kjetil Elsebutangen til digi.no.

Heller ikke Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ønsker å gå nærmere inn på konkrete tilfeller. De vil heller ikke kommentere om de er kjent med tilfeller der datautstyr er infisert med skadevare, hacket eller avlyttet ved besøk til Kina eller andre land.

Hvis NSM skulle kjenne til slike tilfeller, ville de heller ikke sagt noe.

- Generelt bør du være varsom med utstyr i utlandet. Spesielt mobiltelefoner og pc. De er veldig lette å avlytte eller infisere med virus, for eksempel hvis du legger igjen utstyr på hotellrommet, sier NSMs informasjonssjef Kjetil Berg Veire til digi.no.

Han påpeker at fysisk kontroll på enhetene er avgjørende, men at det i tillegg finnes et utall måter å hacke seg inn på både mobiltelefoner og datamaskiner.

- Rådet er å holde alle programmer oppdatert og i tillegg sørge for å ha fysisk kontroll.

Veire avstår fra å kommentere sikringstiltaket som australske myndigheter har innført ved besøk i Kina, eller om dette er relevant også for nordmenn.

- Det er noe de som reiser selv må ta stilling til, sier NSM informasjonssjef.

Det er personer som har lagret informasjon av stor verdi på mobile enheter, eller opplysninger man er alene om, som ifølge ham har størst grunn til å være bekymret. Både hjemme og i utlandet.

- Da er det grunn til å ta forhåndsregler i hvordan du beskytter informasjonen. Det gjelder både hvis du sitter på eget kontor i Norge eller er ute og reiser, avslutter Kjetil Berg Veire.

Mer Kina-mistanke

Det er ikke første gang Australia har uttrykt sterk mistanke om spionasje fra Kina, landet som er deres største og viktigste handelspartner.

Før påske ble det kjent at den australske regjeringen vraker Huawei, og nekter dem å levere anbud på et nytt gigaprosjekt med landsdekkende fiberforbindelse.

Utestengelsen av den kinesiske telekom-leverandøren skyldtes frykt for kyberspionasje og kom etter råd fra den australske sikkerhetstjenesten.

Tidligere har mistenksomhet fra USAs myndigheter gjort det umulig for Huawei å selge tele- og nettverksutstyr til ledende amerikanske operatører på samme måte som i Europa. Det har også vært gjort grep som forbyr Huawei innpass i et kommende nødnett, hindrer Huawei å kjøpe amerikanske selskaper og de er også blitt gransket for spionasje.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.