JUSS OG SAMFUNN

Rekker å gjøre nytt trådløst utstyr lovlig

Nå kommer trådløs USB-utstyr og nå blir det lovlig, selv om Nokias hjemland stemte mot.

Ultrawideband (UWB) er en trådløs teknologi for bredbåndsoverføring på korte avstander. Den bruker svake sendere, men kjører på en bred frekvens.

USA har tatt den aktivt i bruk, men i Europa har det ikke gått like fort. Nå har en av EU-kommisjonens grupper vedtatt at det i Europa åpnes for å bruke frekvensen mellom 6 og 8,5 gigahertz.

En viktig grunn til at EU er innstilt på å være imøtekommende med behovene fra UWB-industrien, er at de er redd for at USA tar hele markedet for denne typen løsninger dersom ikke EU tilbyr rimelige villkår i Europa.

- Uten et fornuftig hjemmemarked blir dette en tapt industriell sak for Europa, sier Jarl Fjerdingby, seksjonssjef i Post- og Teletilsynet, til digi.no.

På et møte fjerde og femte desember, der Norge ikke har stemmerett fordi vi ikke er EU-medlem, bestemte EU seg for å åpne opp for lovlig UWB-bruk på frekvensen mellom 6 og 8,5 gigahertz innen seks måneder.

Våre skandinaviske naboer Sverige og Finland stemte imot, sammen med Frankrike. Dette har sammenheng med disse landenes påvirkning fra telekonsernene Ericsson, Nokia og Alcatel-Lucent.

- I frekvensområdet under seks gigahertz ønsker mobilindustrien å breie seg i fremtiden. De ønsker ikke at frekvensene skal ødelegges av UWB, sier Fjerdingby.

Et viktig moment med teknologien er at den skal kunne sameksistere med andre teknologier. Det vil si at UWB-utstyr kan trenge inn på frekvensene som andre bruker. Det store spørsmålet for eksisterende aktører, er hvor mye denne interferensen kommer til å ødelegge for kvaliteten på andre nett.

Landene som stemte i mot er redd for at ødeleggelsen blir betydelig, men den pessimismen deles ikke av flertallet.

Selv om Norge ikke hadde stemmerett, er Post- og Teletilsynet glad for vedtaket. De stiller seg positivt til å legge mer tilrette for UWB.

- Vi mener generelt sett at det verste som kan skje er hvis reglene i Europa blir strenge og så flommer ulovlig utstyr allikevel inn fra andre land, sier Fjerdingby.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.