JUSS OG SAMFUNN

Rekker å gjøre nytt trådløst utstyr lovlig

Nå kommer trådløs USB-utstyr og nå blir det lovlig, selv om Nokias hjemland stemte mot.

11. des. 2006 - 13:44

Ultrawideband (UWB) er en trådløs teknologi for bredbåndsoverføring på korte avstander. Den bruker svake sendere, men kjører på en bred frekvens.

USA har tatt den aktivt i bruk, men i Europa har det ikke gått like fort. Nå har en av EU-kommisjonens grupper vedtatt at det i Europa åpnes for å bruke frekvensen mellom 6 og 8,5 gigahertz.

En viktig grunn til at EU er innstilt på å være imøtekommende med behovene fra UWB-industrien, er at de er redd for at USA tar hele markedet for denne typen løsninger dersom ikke EU tilbyr rimelige villkår i Europa.

- Uten et fornuftig hjemmemarked blir dette en tapt industriell sak for Europa, sier Jarl Fjerdingby, seksjonssjef i Post- og Teletilsynet, til digi.no.

På et møte fjerde og femte desember, der Norge ikke har stemmerett fordi vi ikke er EU-medlem, bestemte EU seg for å åpne opp for lovlig UWB-bruk på frekvensen mellom 6 og 8,5 gigahertz innen seks måneder.

Våre skandinaviske naboer Sverige og Finland stemte imot, sammen med Frankrike. Dette har sammenheng med disse landenes påvirkning fra telekonsernene Ericsson, Nokia og Alcatel-Lucent.

- I frekvensområdet under seks gigahertz ønsker mobilindustrien å breie seg i fremtiden. De ønsker ikke at frekvensene skal ødelegges av UWB, sier Fjerdingby.

Et viktig moment med teknologien er at den skal kunne sameksistere med andre teknologier. Det vil si at UWB-utstyr kan trenge inn på frekvensene som andre bruker. Det store spørsmålet for eksisterende aktører, er hvor mye denne interferensen kommer til å ødelegge for kvaliteten på andre nett.

Landene som stemte i mot er redd for at ødeleggelsen blir betydelig, men den pessimismen deles ikke av flertallet.

Selv om Norge ikke hadde stemmerett, er Post- og Teletilsynet glad for vedtaket. De stiller seg positivt til å legge mer tilrette for UWB.

- Vi mener generelt sett at det verste som kan skje er hvis reglene i Europa blir strenge og så flommer ulovlig utstyr allikevel inn fra andre land, sier Fjerdingby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.