Reklamerevolusjonen må komme innenfra

Det nytter ikke at utenforstående prøver å fange reklamemakernes oppmerksomhet. Kjeftingen og smellingen om Internett har utelukkende effekt hvis den blir fremført av og i menigheten selv.

Det nytter ikke at utenforstående prøver å fange reklamemakernes oppmerksomhet. Kjeftingen og smellingen om Internett har utelukkende effekt hvis den blir fremført av og i menigheten selv.

Reklamemakernes mål er som regel å få effekt ut av den kommunikasjonen de lager. Nesten uten unntak må dette gjøres ved forsøk på å fange oppmerksomheten til mottakerne i en mediejungel fylt av støy.

I noen tilfeller treffer man med de kreative kampanjene, i mange tilfeller ikke. Uansett blir det skapt scenarier som enten er festet til film, papir, eller lydbånd og som kan benyttes som hendige skrytemapper ved senere anledninger.

Det er vel kanskje verre med kommunikasjonen i digitale medier. Det skjønner jo ikke reklamemakerne filla av, og man kan jo ikke vise digitale kampanjer til familie og venner ved passende anledninger. Det er vel heller tvilsomt om noen i reklamebransjen i det hele tatt har datamaskin hjemme og med det kunnskapsnivået de innehar i sitt daglige virke…….stoooppp! Brems! Nooott! Hold opp!

Der glemte jeg nesten å ta min egen medisin, gitt. Nå er det slutt på all unødig og slitsom kjefting. Det blir nesten som å lage grafitti med kritt - argumentasjonen smuldrer fort opp når de du prøver å endre, er harde som stein.

Heldigvis finnes det unntak.

To av dem presenterte seg i digi.no før helgen.

Ett av bakkemannskapene til Nils Petter Nordskar er kanskje forpliktet til å (digi)tale varmt om Internett. Uansett var det forfriskende å høre fra en AD som i lengre tid har skrevet en digital spalte for reklamebransjens egen avis KF-Xpress. Han tar bladet fra munnen og mener at reklamebransjen er på trynet når det gjelder Internett.

Sjefene skryter av at de ikke leser e-post, og Internett blir sett på som diffust og lite målbart innen bransjen, påstår AD Jørn Scholz i Virtual Garden. Han satt i juryen under reklamebransjens egen Oscar-utdeling, Gullblyanten, og var delaktig i at Pepsis nettsted ble kåret til årets vinner i den interaktive kategorien.

Scholz jobber i samme byrå som den eneste virkelige kjendisen innen reklamebransjen som har tatt skrittet over i den digitale verden. Det ble sett på som litt av et sjansespill da Nils Petter Nordskar forlot sin trygge tilværelse i Leo Burnett og ble med på oppbyggingen av New Media Science (NMS).

På rekordtid ble NMS den mest kjente merkevaren i webbransjen, og Nordskar kunne trekke seg tilbake med god samvittighet til det tradisjonelle byrået Virtual Garden. Det er imidlertid ett vesentlig hovedmoment som skiller Virtual Garden fra de andre; de prøver virkelig å forfekte en digital tilværelse.

Nordskar satser på digital kommunikasjon i alt det byrået foretar seg i forhold til kundene. De kaller det en Open Office-løsning hvor kunder og ansatte i egen bedrift skal ha tilgang til produksjonen 24 timer i døgnet. Hjemmesidene brukes som portal til dette såkalte ekstranettet og noe av de viktigste for reklamebyrået er sikkerheten til de sensitive opplysningene som ligger gjemt i dette nettverket.

Men minst like viktig som at en av de gamle guruene forfekter den nye tid, er det at en jente i et ferskt reklamebyrå gir sine egne på pukkelen.

- Reklamebyråene har for lenge lukket øyne og ører når det gjelder markedsaktiviteter på Internett, sier Anita Aalby-Myhr i reklamebyrået Markedets Grøde til digi.no.

Hun mener at byråene mangler teknisk kunnskap, samtidig som det har vært vanskelig å finne eksempler på lønnsomme og fungerende konsepter. Og så har du mangelen på prising, målesystem og alle de barnesykdommene som det nye mediet sliter med.

Til tross for disse manglene, mener hun at fremtiden ligger i reklamemakernes hender - på tastaturet. Hun er tror at bannerne vil bli byttet ut med skikkelige reklamekonsepter som vil fungere.

Jeg ønsker jeg var like optimistisk.

Reklamebransjen kan argumentere til de blir blå (i der du veit) at de først vil fokusere på digitale medier når annonsørene begynner å spytte penger inn i Internett.

Hørt om dilemmaet med høna og egget?

Denne mangel på innsikt i hvordan etterspørsel kan skapes i et marked er skremmende - men like fullt velkomment for alle spesialbyråene som har hatt tid til å utvikle seg i disse oppbyggingsårene.

Internett er blitt ei lekegrind for en underskog av små bedrifter med færre enn fem ansatte. Disse har kunnet påta seg lettere oppgaver med hjemmesider, annonser og handel på nett

Problemet er bare at nyskapning og kreativitet innen konseptutvikling blir fullstendig mangelvare når man hovedsakelig baserer seg på IT-miljøer som først og fremst har teknisk kompetanse.

Det er jo bare å håpe at den lille arméen av unge nettentusiaster på grasrotnivå i reklameverdenen vokser seg større.

At de greier å skape felles brukergrupper, at de danner diskusjonsforum på web med kunnskapsutveksling, at de kommer opp med annonseworkshops, at de åpner e-posten til sjefene, at de alltid inkluderer Internett i mediemiksen og alt det andre som skal til for at ikke nettbrukerne skal banne over annonsene til evig tid.

Og annonsørene sutre over at nettannonsering ikke gir noen effekt.

Til toppen