BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rekord for danske hackere

Danske forskningsinstitusjoner og bedrifter blir hacket som aldri før. De siste tre månedene har antall hacker-angrep i Danmark steget med 80 prosent.

Hilde Nyman
6. feb. 2001 - 10:29

De siste tre måneder har antallet hacker-angrep på danske datamaskiner steget med 80 prosent, skriver Jyllands-Posten. Tallene stammer fra sikkerhetsfirmaet eSEC.

Spesielt forskningsinstitusjoner har vært utsatt for angrep den siste tiden, og blant de hackede finner man det store danske nettverket Forskningsnettet, som har rundt 110 danske nettsteder på kundelisten, blant annet universiteter og forskningsinstitusjoner.

I år 2000 ble Forskningsnettet utsatt for i gjennomsnitt tre hackerangrep daglig, kan Preben Andersen i sikkerhetsorganinsasjonen DK-Cert under statsinstitusjonen UNI-C, som driver Forskningsnettet.

For et par måneder siden hadde hackere erobret minst 70 sentrale datamaskiner i Forskningsnettet samtidig.

- Serverne hadde skiftet eiere. Hackerne hadde totalt herredømme over maskinene og mange brukere ble overrasket da vi kontaktet dem, sier Andersen, som til daglig overvåker sikkerheten og hackeraktiviteten på Forskningsnettet.

Også Aalborg universitet ble offer for hackernes maktdemonstrasjon i desember. 3.000 hackede datamaskiner ute i verden satte inn et angrep som varte fra klokken 12 til 16 en dag i desember og klarte å fullstendig lamme universitetet i Danmarks fjerde største by.

- Det er danske hackere som er meget aktive for øyeblikket. De føler at de er urørlige, men nå sender vi sakene videre til politiet, sier Andersen til Jyllands-Posten.

I Danmark er man i gang med å kartlegge danske bedrifters sårbarhet og omfanget av elektroniske innbrudd gjennom det regjerings-oppnevnte IT-sikkerhetsrådet. Dette rådet har blant annet anslått at et hacker-angrep koster en bedrift i gjennomsnitt mellom 200.000 og 500.000 danske kroner.

Ifølge Jyllands-Posten viser en ennå ikke offentliggjort undersøkelse at knapt halvparten av de danske internettbrukerne har sikret seg mot virus. Dermed er de danske nettbrukere mer sårbare enn nettbrukere i andre europeiske land, hvor to av tre har installert antivirusprogram.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.