BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rekord for Mars-nettsted

En uke etter at Mars Pathfinder landet på den røde planeten er det ingen tegn som tyder på at interessen er dalende. Nettstedet til romferden har mottatt 320 millioner hits siden 4. juli. Interessen gjør at nettstedet blir liggende også etter at ferden er over.

Frode Eriksen
14. juli 1997 - 11:33

Offisielt er Mars Pathfinder-ferden over. Kjøretøyet Sojourner har en garantert levetid på én uke. Imidlertid håper forskerne på Jet Propulsion Laboratories (JPL) at Mars-roveren skal kunne kjøre i minst én uke til - sannsynligvis lenger, avhengig av om kjøretøyet blir utsatt for ulykker eller uvær.

Trafikken på nettstedet ser imidlertid ikke ut til å gå ned. NASAs webmastere hadde på forhånd spådd enorm interesse for Mars-ferdens eget nettsted, noe som slo til. 100 millioner hits de første 48 timene var en aldri så liten rekord på Internett, og ihvertfall for NASA. For å forbrede seg på denne interessen satte JPL, i tillegg til fire hovedservere i USA, opp en rekke speil over hele verden, blant annet et ved Universitetet i Århus, i Danmark.

Trafikkavviklingen går nå etter planen, etter at en opplevde problemer i starten. Rich Pavlovsky, som er talsmann for JPL, og som oppdaterer Mars-sidene på Internett, sier at selv om en var forbredt på mange besøkende, så var det i knappeste laget den første helgen.

Siden da er en ny server installert, og 320 millioner hits er registrert på sidene. På grunn av den enorme interessen vil sidene ikke tas ned nå som den garanterte levertiden for fartøyet er over. - Vi har serveren, vi har plassen og det er ingen grunn til å stenge tjenesten i nærmeste fremtid, sier Pavlovsky til News.com.

JPLs gamle rekord var da romfartøyet Gallileo besøkte Jupiter 7. desember 1995. Da hadde serverene til JPL "bare" fem millioner hits.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.