JUSS OG SAMFUNN

Rekord-tall for Internett i Norge

For første gang kan Norsk Gallup Institutt AS i sin statistikk for Internett-bruk, InterTrack, registrere over halvannen million nettbrukere i Norge. Veksten kommer i husstandene og på arbeidsplassene.

Øystein Kvistad
5. okt. 1998 - 01:02

Sommerens kraftige nedgang i internettbruk er nå stoppet opp og pilene peker rett til værs igjen. Den spådde høstoffensiven fra internettaktørene gir tydeligvis resultater.

Ifølge Gallups InterTrack hadde 1.562.000 personer i Norge tilgang på Internett i september. Dette er en formidabel økning fra august da vel 1,3 millioner personer hadde nettilgang. Sammenliknet med samme periode i fjor er veksten på hele 350.000 personer.

Den månedlige bruken av nettet er historisk høy: Nesten 1 million mennesker, 981.000 har brukt Internett siste måneden (den forrige rekorden var på 949.000 i februar i år). Og den daglige bruken nærmer seg gamle høyder: 354.000 bruker nettet daglig.

I september i fjor var tilsvarende månedlige tall omlag 730.000.

Antall husstander med Internett er flere enn noen gang før - for første gang er det registrert over 400.000 norske husstander med Internett-tilgang, noe som tyder på at kjøpevilligheten på nettaksess ennå ikke lar seg påvirke av den generelle økonomiske nedgangen i landet.

Alt i alt er det registrert 417.000 norske husstander med nettilknytning i september, mot 242.000 på samme tid i fjor.

Også den demografiske fordelingen viser vekst i alle grupper - såvel kvinner som menn surfer mer enn før: Faktisk har det aldri vært så mange menn med Internett-tilgang som nå. I statistikken for bruk av Internett i september er 37 prosent menn, 18 prosent kvinner. I tillegg er det tydelig at tenåringene omsider har lagt sommerferien bak seg for godt, og stadig flere høyt utdannede mennesker skaffer seg og benytter Internett.

Hele 44 prosent av nettbrukerne har høyere utdanning (universitet eller høyskole), mot 33 prosent for etter år siden. 17 prosent har kun grunnskoleutdanning mens 22 prosent av nettbrukerne har utdanningsbakgrunn fra videregående skole.

- Vi nærmer oss en situasjon hvor halvparten av alle i Norge mellom 13 og 40 år bruker Internett regelmessig, slår Gallup fast i InterTrack-rapporten for september. Instituttet har utarbeidet statistikken på grunnlag av 2658 intervjuer.

Den daglige nettbruken nærmer seg rekordhøyder, men ennå er det noe igjen før nivået er oppe på de enorme tallene fra januar og mars 1998. Brukshyppigheten viser at andelen daglige brukere av Internett i Norge nå ligger på 23 prosent - omtrent det samme nivå som for ett år siden.

InterTrack-målingen tyder altså på at "Clinton-effekten" ikke har gjort like store utslag her på berget som i USA, hvor det rapporteres at hele 12 prosent av den voksne amerikanske befolkningen har lest den famøse porno-Starr-rapporten på Internett (America Online meldte om 30 prosent trafikkvekst og CNNInteractive satte ny rekord).

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.