Rekordår for digitale bilder

Med digitale kameraer og kameratelefoner, blir 2005 et rekordår for fotografering.

Med digitale kameraer og kameratelefoner, blir 2005 et rekordår for fotografering.

Bildekopiering over nettet er blitt en suksess, ikke minst takket være bredbånd.

Alle aktørene på dette markedet forteller om kraftig økning fra i fjor, og de jobber for stadig bedre og enklere løsninger, melder Fotorådet.

Mer enn 200 fotobutikker i Norge kjemper om bildemarkedet, og kan ta i mot bilder fra mobilen. Stor økning er det også i hjemmeproduksjonen. Omkring halvparten av brukerne kan lage bilder hjemme, men mange velger å bruke nettet eller fotobutikken hvis de skal lage småbilder i store antall.

Ifølge Fotorådet har 60 prosent av alle husstander digitalkamera. I aldersgruppen under 25 år er andelen snart 80 prosent. I tillegg dominerer kamera i mobiltelefonen i stadig større grad.

– 2005 blir et rekordår for fotografering, tror informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet.

Bruken av film nådde sitt høydepunkt i år 2000, da ble det tatt cirka 260 millioner bilder. Det året ble det solgt over 10 millioner ruller film, i tillegg til en halv million engangskameraer.

Folk med digitalkamera tar langt flere bilder enn de med filmbaserte kameraer. Nå har over en million husstander digitalkamera, og Førsund anslår at de gjennomsnittelig fotograferer mer enn 1000 bilder i året – det betyr over en milliard bilder.

Dette betyr at det hvert sekund, døgnet rundt, tas mer en 30 bilder her i landet. I tillegg kommer alt det profesjonelle fotograferer produserer. Men anslaget er antakelig for lavt, for allerede i år så vil fotografering med mobilkameraer bli betydelig.

I tillegg til de over 400 000 digitalkameraene som blir solgt, kommer mer enn 1,5 millioner mobiltelefoner med innebygd kamera.

Riktig nok kan ikke disse måle seg med verken kvalitet eller muligheter med bra digitalkameraer, men kan i mange situasjoner være godt nok for mange brukere.

Den nye teknologien gir nye utfordringer for Fotorådet. Bildene som blir tatt med mobilkameraet skal lagres på et trygt sted, og etter hvert vil folk bli fortrolig med å lage en del av bildene på papir, tror Fotorådet.

I de fire første månedene i år ble filmsalget redusert til det halve, i forhold til 2004. I hvor stor grad mobilkamerabrukere vil lage papirbilder vet ingen ennå.

Til toppen