Rekordår på lyd- og bildeprodukter

IT-bransjen løftes på en bølge av forbrukerelektronikk. Her er rekord-tallene på hva vi kjøpte i fjor:

IT-bransjen løftes på en bølge av forbrukerelektronikk. Her er rekord-tallene på hva vi kjøpte i fjor:

Vridning mot multimedia og multifunksjoner i mobile enheter, har dratt salget opp til uante høyder. Nye mobile produktgrupper gir i dag underholdning hvor som helst i form av tekst, lyd og bilder.

Elektro- og elektronikkbransjen (EE-bransjen) presenterte i dag utviklingen i bransjen og oppsummerte totalomsetningen i fjor til 23,6 milliarder kroner.

I tillegg kommer omsetningen av programvare, tilbehør, deler, servicetjenester og innspilte plater og bånd som tilsammen gav en vekst fra 2003 på 20 prosent. Dette er den største veksten bransjen har hatt på mange år.

Informasjonssjef Erik Andersen mener at Norge er blant de mest teknologiivrige nasjoner i Europa. Omsetningen er langt høyere enn i andre nordiske land, målt i forhold til folketallet. Det er aldri før blitt solgt så mange TV-apparater, mobiltelefoner, musikkanlegg, DVD-spillere, bordradioer og datamaskiner som i fjor.

Nyvinninger som MP3-utstyr og de nye TV-apparatene med LCD- og plasmaskjermer har skutt i været med rekordfart.

Men det var mobiltelefoner og dataprodukter som stod for den kraftigste veksten. Totalt ble det omsatt lyd- og bildeprodukter for 7,87 milliarder kroner.

Norske forbrukere kjøpte i alt 2,04 millioner mobiltelefoner i fjor, som er 23,5 prosent flere enn i 2003. 65 prosent av mobiltelefonene hadde innebygget kamera, mens 93,7 prosent hadde mulighet til å sende multimediemeldinger (MMS).

Til sammenlignet ble det i Sverige med dobbelt så mange innbyggere, bare solgt 3,2 millioner mobiltelefoner.

- I fjor ble det tatt i bruk mer enn 1,3 millioner nye kameramobiler. Dette tallet er mer enn tre ganger så stort som antall solgte digitale stillbildekameraer i fjor, framholder Erik Andersen.

Ifølge tall fra mobiloperatørene har Norge nå i bruk flere mobiltelefoner enn antall innbyggere med en penetrasjon på 103 prosent. Det er ikke uvanlig å ha både to og tre mobilabonnementer, mens stadig flere velger å kutte ut fasttelefonen.

Til toppen