Rekordkraftig Cray-maskin får dobbel ytelse

Superdatamaskinen Cray bygger for Sandia-laboratoriet vil på sikt bli mer enn dobbelt så kraftig som først planlagt.

Superdatamaskinen Cray bygger for Sandia-laboratoriet vil på sikt bli mer enn dobbelt så kraftig som først planlagt.

Cray er i ferd med å bygge Red Storm-maskinen selskapet skal levere til Sandia National Laboratories. En fjerdedel av systemet skal leveres i september, mens resten skal være på plass i løpet av januar 2005.

Systemet vil være utstyrt med 11.648 Opteron-prosessorer. 96 prosessorer er plassert i hvert av datamaskinens kabinetter - med fire prosessorer per kort. Prosessor kan være direkte knyttet til inntil 8 GB med minne. På toppen av hvert prosessorkort sitter det et datterkort med fire Cray SeaStars. Dette er kraftige nettverkskort som står for kommunikasjonen mellom de ulike seksjonene av systemet.

Tiden det skal ta for å sende den første biten av informasjon fra én prosessor til en annen er mindre enn fem mikrosekunder, selv på tvers av systemet.

Operativsystemet i systemet er SuSE Linux.

Denne maskinen, som vil koste 90 millioner dollar, ventes å ha en regnekapasitet på 41,5 teraflops. Til sammenligning har verdens kraftigste maskin i dag, NECs Earth Simulator, en regnekapasitet på 35,86 teraflops.

    Les også:

Men ikke nok med det. Innen slutten av 2005 skal alle Opteron-prosessorene byttes ut med Opteron-prosessor med doble kjerner. Hver av kjernene skal ha en ytelse som er 25 prosent høyere enn prosessorene som først vil ta i bruk. Det er ventet at regnekapasiteten til systemet da vil nå 100 teraflops.

Det er ikke lite strøm som vil gå med for å drive et slikt system. Likevel, i forhold til de åtte megawattene Earth Simulator bruker, er ikke de to megawattene Red Storm ventes å forbruke all verdens. I stedet vil Red Storm-maskinen kreve tre ganger så mye gulvplass som Earth Simulator.

Red Storm-maskinen skal brukes i forbindelse med atomvåpenutvikling, blant annet for å designe nye komponenter og simulering av komponenter under fiendtlige, unormale og normale betingelser.

Til toppen