Rekordlang WLAN-forbindelse

Det svenske romfartselskapet SSC har kommunisert per trådløst Ethernet med en værballong 310 kilometer fra deres basestasjon.

Det svenske romfartselskapet SSC antar at dette er verdensrekord for WLAN (802.11b-standarden.)

Systemingeniør Lars Olov Jönsson sier til digi.no at SSC hadde et akutt behov for å få til noe raskere enn vanlig seriell overføring i 300 kilobits per sekund for å overføre data fra stratosfæriske ballonger.

- Derfor arbeidet vi fram et konsept basert på vanlig trådløst lokalnett, med noen mindre endringer. Fordelen er at det ikke bare er svært raskt, det gir også et generelt grensesnitt som er transparent for resten av nettet.

Utstyret SSC satt sammen, består av antenner fra det israelske selskapet Alvarion (tidligere kjent som Breeze) og forsterkere fra tyske SSB-Electronic.

- På bakken har vi en 2,4 meters parabolantenne som bruker GPS-sporing til hele tiden å peke på ballongen. I ballongen er det en vanlig rundstrålerantenne. Begge antennene opererer med 6 watts sendereffekt.

Ballongen nådde nesten 30 kilometer til værs, og seilte 310 kilometer av gårde før den ble senket i nærheten av Sodankylä i det nordlige Finland.

- Vi beholdt kontakten helt til vi rutinemessig kuttet sambandet da ballongen var nede i 15.000 meters høyde. Over den avstanden hadde det under alle omstendigheter vært umulig å opprettholde kontakten med ballongen under 10.000 meters høyde, fordi den da hadde kommet under horisonten.

Blant endringene som måtte gjøres i forhold til standardprotokollen, var å justere for tiden det tok for signalene å reise 300 kilometer fram og tilbake, opptil 500 millisekunder.

- Vi mener det skal være mulig å bruke utstyret til å kommunisere over minst 500 kilometer. Vi skal gjennomføre et nytt forsøk i mars, da skal vi se om vi kan få ballongen over Russland, og fortsatt holde kontakt, avslutter Jönsson.

Til toppen