Rekordlønn i Opera

Ledelsen sopte inn 100 millioner kroner i fjor.

Rekordlønn i Opera
KJEMPETALL: Årsrapporten til Opera Software levner liten tvil om at det meste går selskapets vei for tiden. Bilde: digi.no

Opera Software har i flere år nå jevnlig satt nye rekorder i antall brukere, omsetning og overskudd.

De gode tidene gjenspeiles i det som må være IT-Norges heftigste lønns- og opsjonsfest. Ledelsen sopte i fjor inn nærmere 100 millioner kroner.

Konsernsjef Lars Boilesen troner øverst med 41,5 millioner kroner i kompensasjon. Det er nesten fire ganger så mye som året før. Han var fra før i den absolutte lønnstoppen i norsk næringsliv, uansett bransje.

Grunnlønna for 2013 på 3,6 millioner kroner og enda mer i bonus utgjør samlet sett ingen økning. Derimot utløste han opsjoner verdt 33 millioner kroner, ifølge årsrapporten som ble utgitt rett før påske.

Lars Boilesen firedoblet i fjor sin inntekt som Opera-sjef.
Lars Boilesen firedoblet i fjor sin inntekt som Opera-sjef.

På samme måte har også den øvrige ledelsen fråtset i opsjonsgevinst det siste året. Finansdirektør Erik Harrell utøvde opsjoner verdt 15,5 millioner kroner. Med lønn og bonus ble den samlede inntekten hans på drøyt 21 millioner kroner.

Teknolog og direktør for nettleserutvikling, Rikard Gillemyr, hanket inn 9,8 millioner kroner; om lag to tredeler fra opsjoner. HR-direktør Tove Selnes fikk en samlet inntekt på 5,2 millioner kroner, noe under halvparten kom fra opsjoner.

Salgs- og markedsdirektør Andreas Thome utløste opsjoner for 7,3 millioner kroner. Med lønn og bonus ble den samlede inntekten på 12,3 millioner kroner.

GODE TIDER: Rikard Gillemyr er direktør for all nettleserutvikling i Opera.
GODE TIDER: Rikard Gillemyr er direktør for all nettleserutvikling i Opera. Bilde: Marius Jørgenrud

De eventyrlige utbetalingene skyldes suksess over tid, og det er særlig i mobilsegmentet at Norges mest kjente IT-eksport har opplevd smektende vekst.

Som digi.no tidligere har skrevet settes det stadig rekorder i inntekter og resultat. Annonser utgjør nå mer enn halve omsetningen.

Årsrapporten viser at Opera har økt de årlige inntektene sine jevnt og trutt de siste årene, fra under 100 millioner dollar i 2009 til i fjor over 300 millioner dollar (1,8 milliarder kroner). Siden 2004 er omsetningen økt ti-gangeren.

Selskapet oppgir at de ved årsskiftet hadde 350 millioner brukere. En stor overvekt (78,4 prosent) av disse er mobilbrukere.

Antall ansatte er også i sterk vekst. Nettleserfirmaet med hovedsete i Oslo har med 1039 medarbeidere aldri vært flere hoder.

    Les også:

Les mer om: