Rekordmange får digitalkamera til jul

Digitale fotoapparater dominerer nå kamerasalget i Norge, viser tall fra Fotorådet. En populær julegave vil det trolig også være.

Digitale fotoapparater dominerer nå kamerasalget i Norge, viser tall fra Fotorådet. En populær julegave vil det trolig også være.

Fotorådet skriver i en pressemelding at det i 2003 vil være solgt 350.000 kameraer når året ebber ut. Omtrent 270.000 av disse er digitale kameraer. I tillegg er det solgt nesten 900.000 engangskameraer.

- Vi regner med at godt over 50 000 digitalkameraer blir gitt som julegave i år, sier informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet, i pressemeldingen.

- Beregninger som er gjort viser at eiere av digitalkameraer fotograferer mye mer enn de med filmbaserte kameraer. Det er selvfølgelig ikke noe merkelig, det er jo litt av idéen bak digitalkameraene. Det koster ikke noe å sløse med opptakene når du har digitalkamera, mislykkede bilder kan slettes før de skal kopieres på papir. Men å fotografere med film er fortsatt det mest vanlige, fordi det fortsatt er langt flere filmbaserte enn digitale kameraer i bruk.

Fotorådet skriver at de som har digitale kameraer tar fem til åtte ganger så mange bilder som de med filmbaserte kameraer.

- Bilder kan brukes til mangt og meget i en datamaskin, sier Førsund, - men som minnekatalysator og samlingspunkt for familien synes jeg at fotoalbumene danker ut dataskjermen. Etter hvert som digitale projektorer blir bedre og billigere, kan kanskje "lysbildekvelder" bli aktuelle igjen, og digitale bilder kan jo også vises direkte på TV-skjermen, men jeg tror at papirbilder og fotoalbum fortsatt blir vinneren.

- Et kamera som julegave burde jo kanskje bli åpnet aller først, slik at kvelden kan bli foreviget med det nye kameraet! Kanskje til og med en dagen-før-gave?, avslutter Fotorådet i pressemeldingen.

Til toppen