BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rekordmye lagringsplass i ny flashdisk

Lavere lagringskapasitet enn harddisk er snart ikke noe argument for å velge bort flashminne.

Toshiba 2,5 tommers SSD med 512 GB lagringskapasitet
Toshiba 2,5 tommers SSD med 512 GB lagringskapasitet
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2008 - 08:56

Det er knyttet både fordeler og ulemper til flashminnebaserte lagringsenheter, også kalt SSD-er (Solid-State Drive), sammenlignet med harddisker. Men begrenset lagringskapasitet begynner å bli et dårlig argument.

Toshiba kunngjorde i dag at selskapet skal lansere en 2,5 tommers SSD i løpet av andre kvartal neste år med 512 gigabytes lagringskapasitet. Dette tilsvarende mengden data man kan putte inn i de mest romslige 2,5 tommers harddiskene på markedet.

Selv om mye kan skje innen harddiskteknologien det neste halve året, er SSD-er nå et reelt alternativ til harddisker dersom man er ute etter ren lagringskapasitet per volum i bærbare PC-er og kompakte servere, hvor 2,5 tommers-formatet gjerne benyttes.

De kommenden SSD-ene er 9,5 millimeter høye og veier 66 gram.De vil bli vist fram under International CES 2009-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar.

Toshiba har også utviklet 1,8 tommers SSD-er med lagringskapasitet på 256 gigabytes. Også disse skal settes i masseproduksjon i andre kvartal 2009.

Felles for SSD-ene er at de er basert på MLC (Multi-Level Cell) NAND laget 43 nanometers prosessteknologi.

Det loves en maksimal sekvensiell lesehastighet på 240 megabytes per sekund, mens den sekvensielle skrivehastigheten skal være på opptil 2++ megabytes per sekund. Lagringsenhetene støtter også AES-basert kryptering av dataene for å hindre uautorisert tilgang til dataene.

Toshiba oppgir ikke hva de nye SSD-ene vil koste, men Kiyoshi Kobayashi, visepresident i Toshibas halvleder-selskap sier i en pressemelding at den nye SSD-familien skal ha et pris/ytelses-nivå som er rettet mot konsumentmarkedet.

I pressemeldingen skriver Toshiba at selskapet regner med at SSD-er vil begynne å få betydelig fotfeste i markedet i løpet av 2009, og at 10 prosent av de bærbare PC-ene vil utstyres med slike lagringsenheter innen 2010. Innen 2012 ventes andelen å ha økt til 25 prosent. Selskapet regner med at lavere utsalgspriser vil bidra til dette.

Samtidig melder Associated Press at Toshiba har varslet at selskapet vil redusere produksjonen av NAND-baserte flashminnebrikker med 30 prosent fordi den økonomiske krisen har ført til redusert etterspørsel.

Det skal spesielt være etterspørselen etter minnekort og MP3-spillere som har gått ned.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.