Rekordpris for gammel Apple

Italiener sikret seg en bit av datahistorien på auksjon.

Den 34 år gamle Apple I-maskinen ble i går solgt for tilsvarende 1,28 millioner kroner.
Den 34 år gamle Apple I-maskinen ble i går solgt for tilsvarende 1,28 millioner kroner. (Bilde: Christie's)

Italiener sikret seg en bit av datahistorien på auksjon.

Apples aller første datamaskin har for lengst skrevet seg inn i historiebøkene. Apple I ble første gang vist frem av Steve Wozniak under et møte i dataklubben Homebrew Computer Club i april 1976.

Maskinen ble bare produsert i 200 eksemplarer og har derfor blitt litt av et ettertraktet samlerobjekt. I dag antas det at opptil 50 maskiner fortsatt eksisterer.

En modell med serienummer 82 ble tidligere i år lagt ut for salg på auksjonsnettstedet eBay for 50.000 dollar, men det er uklart om den ble solgt, ifølge Wikipedia.

I går ble den samme maskinen auksjonert bort hos Christie's i London. Da oppnådde den en pris på drøyt 133.000 pund, tilsvarende rundt 1,28 millioner kroner.

Aldri før har noen betalt mer for en Apple I, som i sin tid hadde en utsalgspris på 666,66 dollar. Prisen gjenspeilet Wozniaks tilbøyelighet for repeterende sifre.

Det var forretningsmannen og samleren Marco Boglione som tirsdag sikret seg den sjeldne maskinen, ifølge den italienske nettavisen Affaritaliani.it.

I tillegg til det løse hovedkortet (Apple I ble levert uten kabinett) fikk han også med eget kort med grensesnitt for kassettspiller, Wozniaks versjon av BASIC på kassett, instruksjonsmanual og et signert brev med underskriften til «Steven Paul Jobs», bedre kjent som Steve Jobs.

Apple I-maskinen var del av en serie teknologiorienterte auksjonsobjekter som i går ble lagt frem hos Christie's, ifølge New York Times.

Det inkluderte blant annet en krypteringsmaskin av typen Enigma, som ble brukt av tyskerne for å kode hemmelige meldinger under andre verdenskrig. Denne ble auksjonert bort for 107.000 dollar.

    Les også:

Til toppen