Rekordrask dataoverføring med mobil

Raskere dataoverføring med mobiltelefon er rett rundt hjørnet, i alle fall på håndsettsiden.

Rekordrask dataoverføring med mobil

Raskere dataoverføring med mobiltelefon er rett rundt hjørnet, i alle fall på håndsettsiden.

Dataoverføring med dagens 3G-mobiler (UMTS) har en maksimal nedlastingshastighet på 384 kb/s. Dette er på høyde med de første ADSL-produktene som kom på markedet. I dag tilbys de fleste minst dobbelt så høy hastighet over ADSL.

En slik utvikling kan man også se på mobilsiden. De siste årene har hastigheten for dataoverføring ved hjelp av mobilteknologi blitt stadig raskere.

Teknologien mange nå ser fra til, kalles High Speed Downlink Packet Access (HSDPA). Denne teknologien skal på sikt kunne gi overføringshastigheter på i hvert fall åtte til ti megabits per sekund. Foreløpig er de reelle hastighetene betydelig lavere.

Samsung annonserte i dag at selskapet har satt verdensrekord ved å vise fram overføring av data via HSDPA med en hastighet på 3,6 Mb/s. Dette gjøres under mobiltelefoni-kongressen 3GSM, som arrangeres i Barcelona denne uken.

Samsung har i likhet med en rekke andre mobilproduksenter annonsert en mengde nye mobiltelefoner under 3GSM. Dette inkluderer Z560, en modell beregnet for Europa med støtte for nettopp HSDPA - riktignok med en overføringshastighet begrenset til 1,8 Mb/s. Mobilen har forøvrig et to megapikslers kamera med autofokus, 30 MB internt minne, 2,3 tommers QVGA-skjerm og en utvendig skjerm. Modellen kommer nok ikke i salg i Norge før HSDPA blir tilgjengelig som tjeneste.

Under 3GSM har Samsung også vist fram én av selskapets første WiBro-telefoner. WiBro er det koreanske varemerket for Wimax. Mobilen skal være fullt kompatibel med IEEE 802.16e TDD OFDMA-standarden. Telefonen skal kunne motta og sende tale, data og video når den beveger seg med hastigheter på opptil 120 km/t. Sammen med mobilen, som heter M8000, vil Samsung demonstrere WiBro-tjenester som kringkasting, videokonferanse, video-on-demand, navigasjonstjenester og push-to-all. Mobilen vil lanseres i Sør-Korea i løpet av dette halvåret.

Til toppen