3D-PRINT

Rekordrask oppstart av 3D-printing av smittevernutstyr

NTNU Gjøvik har utviklet en løsning for å 3D-printe ansiktsmasker som beskytter mot sykdomssmitte. Denne uken begynner 45 printere å produsere masken.

Helsepersonell prøver en prototyp av de nye 3D-printede ansiktsmaskene.
Helsepersonell prøver en prototyp av de nye 3D-printede ansiktsmaskene. Foto: Gjøvik kommune
31. mars 2020 - 13:18

Løsningen ble utviklet av NTNU laboratorieleder Tor Erik Nicolaisen og student Bjørn-Magnus Kristiansen med hjelp av oppskrift fra en Facebook-gruppe for 3D-printerinteressenter, skriver Gemini.no.

Lynkjapp innovasjon

Gjennom samarbeid med Gjøvik kommunes teststasjon og Sykehuset innlandet fikk de testet og forbedret maskedesignet. Fra idé til ferdig produkt gikk det kun 3–4 dager.

Slik ser bremmen på visiret ut i CAD-designprogrammet. <i>Foto:  NTNU</i>
Slik ser bremmen på visiret ut i CAD-designprogrammet. Foto:  NTNU

– Nåværende modeller har ikke mulighet til å stramme reimen bak hodet uten å ta av masken. Det er ikke en god løsning. Derfor lager vi en modell som har en strikk som er enkel å stramme, forteller Kristiansen.

– Vi fikk tilbakemeldinger på at det var behov for bedre dekning på sidene. I tillegg hadde bremmen en åpning i toppen. Den har vi tettet igjen i utformingen.

Designet tar også hensyn til helsepersonellet som må bruke maske i lengre tid på grunn av koronaepidemien.

– Standard ansiktsmaske er ikke beregnet til å brukes i mange timer. Vi så bilder av helsepersonell som hadde sår i pannen etter å ha brukt maske en hel dag. Derfor har den nye modellen lagt skumgummi mot pannen, sier Nicolaisen.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.