BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rekordstor harddisk roterer i helium

Unik nyhet for serverrommet.

HGSTs nye heliumbaserte harddisk (th) har egenskaper som særlig kommer til nytte i store datasentraler. Men selskapet planlegger å basere mange framtidige produkter på samme teknologi.
HGSTs nye heliumbaserte harddisk (th) har egenskaper som særlig kommer til nytte i store datasentraler. Men selskapet planlegger å basere mange framtidige produkter på samme teknologi. Bilde: HGST

HGST, som nå eies av Western Digital, lanserte i går en harddisk litt utenom det vanlige. For det første er dette den første harddisken med lagringskapasitet på 6 terabyte. Men slike rekorder settes jo jevnlig. Det er andre egenskaper som gjør Ultrastar He6 virkelig spesiell.

Ultrastar He6 er nemlig den første harddisken som er basert på HGSTs HelioSeal-plattform, som ble avduket allerede i september i fjor. Harddisken er hermetisk lukket og fylt med helium. Bortsett fra at helium har en sjuendedel av massen til luft, oppgir ikke HGST nøyaktig hva det er ved helium som er så fordelaktig. Men det er tydelig at dette har stor effekt for både kapasitet, effektforbruk, vekt og kjøling.

Den nye harddisken leveres med en helt ordinær 3,5 tommers formfaktor. Inne i harddisken har HGST fått plass til hele sju plater, samtidig som at høyden er den samme som selskapet 4 terabyte harddisk med fem plater. Samtidig er effektforbruket til harddisken på tomgang redusert med 23 prosent til 5,3 watt, mens vekten er redusert med 50 gram til 640 gram.

Lavere effekt betyr redusert behov for kjøling, noe som er viktig ikke minst i datasentre. Men fordi Ultrastar He6 også er hermetisk lukket, kan harddisken brukes sammen med væskebaserte kjøleanlegg, så lenge væsken som benyttes er ikke-ledende. Vanlige harddisker er ganske tette, men blir ifølge HGST skadet dersom de dyppes i slik væske.

De nye heliumfylte harddiskene har blitt utviklet i samarbeid med flere større leverandører og brukere av lagringssystemer. De skal allerede ha blitt testet hos Netflix og CERN, som begge har planer om å ta disse harddiskene i bruk. Begge de to virksomhetene har store behov for lagringsplass, og harddiskenes reduserte krav til plass og kjøling fører til reduserte kostnader.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.