Rekordstor organisk skjerm

Samsung skal ha utviklet verdens største skjerm basert på den energibesparende OLED-teknologien.

Samsung skal ha utviklet verdens største skjerm basert på den energibesparende OLED-teknologien.

Samsung Electronics annonserte i dag at selskapet har utviklet verdens største, aktiv matrisebasert OLED-skjerm (Organic Light-Emitting Diode) med bare ett panel.

Skjermen, som har et diagonalt mål på 21 tommer, har WUXGA-oppløsning (Wide Ultra-eXtended Graphics Array), noe som vanligvis betyr 1920x1200 piksler. Men Samsung skriver i pressemeldingen at skjermen har på 6,22 millioner piksler.

Samsung har tatt i bruk aktiv matriseteknologi som skal sørge for blant annet lavt effektforbruk.

Skjermen har en lysstyrke på 400 nit, et kontrastnivå på 5000:1. Responstiden skal være tusen ganger bedre enn responstiden til de beste av dagens LCD-skjermer. Ifølge Samsung skal skjermen være ideell for visning av videobilder med høy oppløsning.

OLED-skjermen benytter amorf silisiumteknologi (uordnet struktur), noe som gjør at den kan masseproduseres ved Samsungs eksisterende produksjonslinjer for TFT-LCD.

    Les også:

I mai i fjor annonserte Seiko Epson en 40-tommer stor OLED-skjerm, men denne var satt sammen av fire 20-tommers paneler.

Foreløpig benyttes OLED-skjermer nesten bare i små enheter som mobiltelefoner og PDA-er.

Fordelene med OLED-teknologien er først og fremst lavere strømforbruk enn LCD, siden det ikke er noe behov for bakgrunnsbelysning. Men også når det gjelder betraktningsvinkelen, responstiden, kontrastforholdet og tykkelsen har OLED-teknologien bedre karakteristikker. Utfordringene har så langt vært levetiden og prisen.

Til toppen