Rekordtap og gode tider for Vodafone

Den britiske mobilgiganten Vodafone setter tapsrekord og går så det suser.

Den britiske mobilgiganten Vodafone setter tapsrekord og går så det suser.

London (NTB-AFP-DPA): Den britiske mobilgiganten Vodafone setter tapsrekord og går så det suser. Selskapet, som er verdens største innen mobiltelefoni, benytter de nye gode tidene til å kvitte seg med gamle problemer.

Vodafone-ledelsen la tirsdag fram regnskapstall som viste et nettounderskudd på 21,92 milliarder pund eller 250,6 milliarder kroner. Det er det største i britisk næringslivs historie og skyldes enorme nedskrivninger, meldte nyhetsbyrået AFP.

Vodafone varslet oppsigelse av 400 ansatte i administrasjonen, som et ledd i arbeidet med å kutte kostnadene. Samtidig skal selskapet betale tre milliarder pund eller vel 34 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene.

Vendepunkt?
Richard Hunter i meklerselskapet Hargreaves Lansdown sier til BBC at Vodafone kan ha nådd et vendepunkt.

– Det siste året har kursen på Vodafone-aksjer sunket med 14 prosent i et marked der FTSE-indeksen i London viste en oppgang opp 16 prosent, påpeker han.

– Derfor var det både unngåelig og på høy tid at det kom noen positive nyheter, mener Hunter ifølge den britiske rikskringkastingens nettsider. Etter at regnskapstallene ble lagt fram tirsdag, steg kursen på Vodafone-aksjer med nesten 2 prosent på London-børsen.

Da Vodafone i februar år 2000 kjøpte det tyske konsernet Mannesmanns mobildivisjon, ble det britiske selskapet på papiret tilført verdier for 112 milliarder pund eller nesten 1.280 milliarder kroner. Men inntektene fra Mannesmann levde ikke opp til forventningene.

Nedskrevet
Derfor har Vodafone nå skrevet ned verdien av Mannesmann. Men slike nedskrivninger er en engangsforeteelse, og selv om Mannesmann-salget og et tilsvarende salg i Japan svekker regnskapstallene på papiret, tolkes de i markedet som et tegn på handlekraft og styrke.

Styrken framgår også av andre tall: I løpet av regnskapsperioden har Vodafone-gruppen fått 21,5 millioner nye abonnenter. Og ledelsen spår fortsatt vekst i nøkkelmarkeder som USA, Spania og Tyskland.

Vodafone-sjefene minner også om at det bokførte giganttapet i tirsdagens regnskap må ses i forhold til det gode resultatet i fjor. I 2004–2005 gikk selskapet med et overskudd på 6,41 milliarder pund eller 73,25 milliarder kroner.

Til toppen