ANALYSER

Rekordvekst i smartmobil-markedet

Men Apple har tatt et hvilesteg.

Leveransene av smartmobiler i 2013 kan passere én milliard enheter før året er omme.
Leveransene av smartmobiler i 2013 kan passere én milliard enheter før året er omme.
31. okt. 2013 - 07:30

IDC la denne uken fram den første av flere rapporter om mobilmarkedet i tredje kvartal. I denne rapporten fokuseres det på de ulike selskapenes leveranser, ikke hva som har blitt solgt til sluttbrukere.

De totale mobiltelefonleveransene vokste med forsiktige 5,7 prosent fra tredje kvartal i 2012 til 467,9 millioner enheter. Dette er 7,0 prosent mer enn i andre kvartal i år. Dermed ble den tre måneder gamle rekorden slått.

Veksten skjer selvfølgelig innen smartmobilmarkedet, som utgjorde 55,2 prosent av det totale mobiltelefonmarkedet i forrige kvartal. Veksten i dette kvartalet var på 38,8 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det ble dermed levert 258,4 millioner smartmobiler i forrige kvartal. Også dette er ny rekord. Den forrige rekorden var på 237,0 millioner leverte enheter, noe som skjedde i andre kvartal i år.

– Prisene har falt betydelig, drevet fram i stor grad av lavpris Android-løsninger. Dette har bidratt til at Kina har blitt ett av de raskest voksende smartmobilmarkedene i verden, sier Ryan Reith, programdirektør for IDCs Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, i en pressemelding. Mer enn hver tredje smartmobil ble levert til Kina i forrige kvartal.

De største leverandørene av smartmobiler i tredje kvartal av 2013, ifølge IDC. <i>Bilde: IDC</i>
De største leverandørene av smartmobiler i tredje kvartal av 2013, ifølge IDC. Bilde: IDC

Fortsatt er Samsung den klart største leverandøren av smartmobiler, og selskapet økte i forrige kvartal forspranget til Apple. Mens Samsung økte leveransene omtrent i takt med det generelle markedet, var Apples vekst betydelig lavere. Men det er typisk Apple å ha et forholdsvis svakt kvartal rett før selskapet leverer nye iPhone-produkter, for deretter å øke markedsandelene kraftig i det neste kvartalet. Men Apples markedsandel på 13,1 prosent er svakere enn 14,4 prosent som selskapet oppnådde på samme tid i fjor.

Bak Apple kniver Huawei, Lenovo og LG om de neste tre plassene. Alle har en markedsandel på omkring 4,5 prosent og en vekst i leveransene på 70 til 80 prosent det siste året. Selskapene leverte drøyt 12 millioner smartmobiler hver i forrige kvartal.

De kinesiske Coolpad og ZTE ligger rett bak og kan klatre opp i topp 5 i neste kvartal, ifølge IDC. Felles for alle fem er satsingen på Android.

IDC-analytikerne tror at årets fjerde kvartal vil bringe med seg enda høyere leveranser og det i løpet av 2013 vil bli levert 1 milliard smartmobiler, dobbelt så mange som i 2011.

De største leverandørene av mobiltelefoner i tredje kvartal av 2013, ifølge IDC. <i>Bilde: IDC</i>
De største leverandørene av mobiltelefoner i tredje kvartal av 2013, ifølge IDC. Bilde: IDC
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.