Relacom til lockout for å stoppe streiken

Realcom (tidligere Bravida) går til lockout og stopper arbeidet for 1500 telemontører, noe som kunder over hele Norge raskt vil merke.

Relacom til lockout for å stoppe streiken

Realcom (tidligere Bravida) går til lockout og stopper arbeidet for 1500 telemontører, noe som kunder over hele Norge raskt vil merke.

- Jeg har ikke råd til å innfri kravet og ser nå ingen annen mulighet, sier administrerende direktør i Relacom, Stein Martinsen, til NTB. Mandag går arbeidsgiverforeningen NAVO til lockout i håp om å få en slutt på telemontørstreiken.

Montørselskapet Relacom, tidligere en del av Bravida, som i sin tid ble skilt ut fra Telenor, ser ingen mulighet til å imøtekomme kravene fra de 480 streikende på deres lønningsliste. Ifølge EL & IT Forbundet tjener de ansatte i Relacom 40.000 kroner mindre enn ansatte i bransjen for øvrig.

- Vi meklet i går hele dagen og kom ikke til enighet. Jeg har rett og slett ikke råd til å innfri kravet. Dette er et siste, fortvilt forsøk på å løse konflikten. Skal vi klare å reise oss etter streiken, kan dette ikke vare lenger, sier Martinsen.

Dermed ser NAVO ingen annen utvei på konflikten enn å gå til en såkalt passiv lockout for de Relacom-ansatte fra fagforbundene EL & IT og Negotia som foreløpig ikke er omfattet av streiken.

- Passiv lockout er derfor et siste forsøk på å legge press på fagforeningene for å få en løsning, sier Lars Haukaas, administrerende direktør i NAVO.

Lockouten vil settes i verk 24. juli og omfatter omtrent 1.000 Relacom-ansatte. Dermed er 1.500 telemontører ute av drift. Det er ingen tvil om at dette kan gå ut over liv og helse, og tvungen lønnsnemnd kan bli løsningen på konflikten.

- Min intensjon har ikke vært tvungen lønnsnemnd, men å få en slutt på konflikten, sier Martinsen.

Relacom er den største leverandøren av teletekniske tjenester til de store telecomoperatørene på det norske markedet, som for eksempel Telenor.

- Dette betyr at vi har orientert Telenor og de andre operatørene om at vi ikke lenger kan bidra til at de kan ivareta sitt ansvar overfor sine kunder, sier Martinsen.

Han betegner kravet fra fagforeningene som urimelig.

- Jeg synes kravet er ekstremt urimelig. Vi ga våre ansatte en vekst på 5,2 prosent i fjor, og det kostet oss 50 millioner. Vi trodde at vi var enige om å være moderate i år. Jeg er meget skuffet over at vi er i den situasjonen nå, med tanke på det som skjedde i fjor, sier Martinsen.

Til toppen