Religionskrig i cyberspace

- Krigen om nettet er ingen krig mellom Microsoft og Netscape. Det er en krig mellom to religioner. Det sier Dag Bunæs, Netscapes yppersteprest i Norge.

- Krigen om nettet er ingen krig mellom Microsoft og Netscape. Det er en krig mellom to religioner. Det sier Dag Bunæs, Netscapes yppersteprest i Norge.

Stridsvogn

Det Netscapes menighet frykter mest av alt er at Microsoft, "The Evil Empire", skal overta hele kontrollen med verdens PC-brukeres skjermer, inkludert deres adgang til Internett.

"Yppersteprest" Dag Bunæs frykter at Microsoft skal ta over hele desktoppen, og definere sitt Windows-grensesnitt som det universelle grensesnitt for alle PC-brukere, også mot Internett sier. Bunæs er Netscapes mann hos, Nocom, som er den norske distributøren av Netscapes produkter.

-- Dette er ingen krig mellom Netscape og Microsoft, det er en krig mellom to religioner - Microsofts proprietære strategi mot Netscapes åpne. Vi vet jo Microsoft kommer til å være der. De har et veldig grep om markedet. Netscape har imidlertid fått en posisjon som gjør at alle --- de fleste i alle fall -- som er ute og vurderer løsninger, ikke kan hoppe over Netscape.

Netscape har tatt initiativ for å definere åpne standarder på internett, blant annet i en gruppe som kaller seg Netscape One. Selskapet arbeider også med utvikling av produktene sine, slik at web-serveren i fremtiden vil bli langt mer enn en web-server. Håpet er at Bill Gates aldri skal få oppfylt sin drøm om at Word, Excel og Access skal bli brukernes grensesnitt mot internett, men omvendt: At nettbrukeren skal få lastet inn applikasjoner etter behov.

Netscape utvikler sine produkter mer og mer i retning gruppevare. Selskapet har blant annet kjøpt Collabra, en spin-off av Lotus Development Corp. Målet er å gjøre Netscape-browseren til den universelle inngangsporten til nettet og til brukerens applikasjoner.

-- I løpet av høsten blir Netscape en utfordrer til Microsoft Backoffice, sier Bunæs.

Med funksjonalitet som roll-back, fritekstsøk og versjonskontroll av dokumenter, mener Bunæs at produktene skal kunne bli langt mer enn en server, snarere enn total infrastruktur.

De første produktene som skal sementere Netscapes posisjon blir to servere. De lanseres i slutten av september, og bærer de høyst jordnære navnene Netscape Certificate Server og Netscape Directory Server. Den siste er for adminstrasjon av rettigheter mellom ulike servere, mens den førstnevnte blir en sertifiseringsmodul som blant annet håndterer digitale signaturer.

Til toppen