REMA 1000 får ikke bruke fingeravtrykk

Personvernnemnda har godkjent bruk av fingeravtrykk som innlogging, men det gjelder ikke alle.

REMA 1000 får ikke bruke fingeravtrykk
Bilde:

En rigid regel i Personopplysningsloven har tvunget Datatilsynet til å nekte bedrifter å bruke bruke fingeravtrykk.

Både SAS Braathens, Bunnpris, Tiger Tiger, Esso Norge, Iris Gardermoen og flere treningssentre har fått avslag fra Datatilsynet på bruk av fingeravtrykk.

Gledelig var det derfor at Personvernnemnda ved nyttår gav lov til å bruke fingeravtrykk som innlogging.

Dette vil også åpne for andre bedrifter som har tidligere fått avslag.

    Les også:

Men mens Esso Norge for tillatelse til å bruke fingeravtrykk i forbindelse med adgangskontroll til tankanlegg, nektes overraskende REMA 1000, skriver Aftenposten.

I REMA-kjeden har 80 butikker installert utstyr for bruk av ansattkort og fingeravtrykksterminal. Kjeden ønsker å bruke fingeravtrykk i forbindelse med timeregistrering for de ansatte - blant annet for å hindre at ansatte registrerer timer for hverandre.

Nå begrunner Personvernnemnda at REMA riktignok har et saklig behov for sikker identifisering på timeregistrering, men de mener bedriften kan benytte seg av andre og mindre sikre identifikasjonsløsninger enn fingeravtrykk for å dekke behovet.

Identifiseringsløsningen til REMA godtar blant annet bruk av ansattkort kombinert med PIN-kode.

Datatilsynet har vært skeptisk til at fødselsnummer og fingeravtrykk har framstått på lik linje i Personopplysningslovens paragraf 12. Men loven framholder likevel at identifikasjonsmidler bare nyttes når det er saklig behov for sikker identifisering og når metoden er nødvendig for slik identifisering.

Les mer om: